OSVRT NEVENA BARKOVIĆA

Tko je licemjer: Obama, Merkel i Cameron ili Josipović?

06.02.2014 u 15:06

Bionic
Reading

Nakon što su američki predsjednik Barack Obama, njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer David Cameron odlučili poslati javnu poruku Rusiji i njezinoj nehumanoj politici prema LGBT populaciji nedolaskom na ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara, hrvatski predsjednik 'pojasnio je' tportalu da je takvo ponašanje – licemjerno!

Podsjetimo, predsjednik Josipović sredinom prosinca javnosti je poručio kako je dobio poziv za svečanost otvaranja Olimpijskih igara, pri čemu je eksplicite navedeno kako 'se ni u jednom trenutku nije razmatrala mogućnost odlaska zbog financijske situacije'.

No tek malo više mjesec dana kasnije, čini se da se financijska situacija u Uredu predsjednika toliko popravila da je došlo do zaokreta od 180 stupnjeva. Predsjednik se tako, za razliku od nezanemarivog dijela šefova država razvijenog svijeta koji su nedolaskom na otvaranje Igara jasno poručili što misle o ruskom tretmanu seksualnih manjina, predomislio i to na način da je shvatio da bi bilo 'licemjerno ne otići na Olimpijske igre zbog političkih razloga', što je vrlo zanimljivo objašnjenje kad dolazi od jednog - političara.

Znači li to da su Obama, Merkel, Cameron i Reding licemjerni? Još gore – znači li to da Josipović iz veljače poručuje Josipoviću iz prosinca da je licemjer? Teško je reći, jer su u Uredu predsjednika škrti na informacijama.

Tako smo ostali bez odgovora na pitanja koliko će stajati predsjednikovo putovanje u Soči; u Uredu predsjednika poručili su nam tek kako je 'riječ o minimalnom trošku'. Kako je taj fluidni i neprecizirani 'minimalni trošak' prije mjesec i pol dana bio razlog za predsjednikov neodlazak u Soči, a danas je toliko minoran da nam se nisu udostojili ni reći o kolikom se iznosu radi – samo je još jedno od pitanja koja su na Pantovčaku hladno ignorirali.

Na isti način hrvatski šef države, koji je u predsjedničku fotelju zasjeo pod sloganom 'Nove pravednosti', ignorira neljudsko postupanje prema seksualnim manjinama u Rusiji, za razliku od svojih kolega iz SAD-a, Njemačke i Velike Britanije.

No što znaju ti pikzibneri s trulog Zapada; naš predsjednik nama je objasnio da su političari koji šalju političke poruke licemjeri, a ovi koji se predomisle u mjesec dana i onda odbijaju reći zašto su se predomislili valjda su moralne vertikale.