mihail teplinski

Tko je novi zapovjednik ruske operacije u Ukrajini i koja je pozadina njegovog imenovanja?

26.04.2023 u 20:01

Bionic
Reading

Zapovjedništvo ruske vojske u Ukrajini predmet je stalnih mijena. Interes zapadne javnosti pobudio je povratak na scenu generala Mihaila Teplinskog samo tri mjeseca nakon što je smijenjen

Mihail Teplinski našao se u društvu ruskog predsjednika Vladimira Putina prilikom obilaska fronta u mjestu Heničesk, u oblasti Herson na jugu okupiranog dijela Ukrajine. Informacija o povratku Teplinskog s 'dopusta' stigla je iz okruženja ruskih vojnih blogera. Potez sugerira da se Rusija možda priprema za preustroj viših zapovjednika nakon neuspjele zimske ofenzive i u pripremi za potencijalnu ukrajinsku protuofenzivu.

Teplinski služi kao zapovjednik ruskog korpusa zračno-desantnih snaga (VDV). Riječ je o elitnoj postrojbi ruske vojske koja broji oko 45 tisuća pripadnika, ali je teško desetkovana tijekom invazije na Ukrajinu. Trenutačno nije poznato hoće li njegov zadatak biti ograničen na jedinice VDV-a ili će preuzeti širu ulogu unutar ruske vojske.

Ruski vojni blogeri nagađaju, ne bez temelja jer su povezani s državnim strukturama, da je Putin naredio dodatne promjene u vojnom zapovjedništvu 20. travnja. Istaknuti bloger Jurij Kotenok tvrdi da je ruski predsjednik potpisao dekret o nizu promjena u vojnom zapovjedništvu i službeno smijenio zapovjednika Istočnog vojnog okruga, general-pukovnika Rustama Muradova. Novo visokopozicionirano otpuštanje u ruskoj vojsci vjerojatno je rezultat njegove katastrofalne ofenzive na Vuhledar, što je rezultiralo mnogim gubicima u ljudstvu i vojnoj tehnici.

Dekret je, kako navodi bloger, a prenosi Institut za proučavanje rata (ISW), prisilio generala Aleksandra Dvornikova - koji je navodno zapovijedao ruskim snagama u Ukrajini u travnju 2022. - da se povuče. Putin je, nastavlja, prisilio i bivšeg zapovjednika Zapadnog vojnog okruga, general-pukovnika Aleksandra Žuravljeva, na mirovinu, uz druge neimenovane zapovjednike.

  • +7
Putin u Hersonu i Luhansku Izvor: EPA / Autor: PUTNIK/KREMLIN POOL

Kremlj se sada oslanja na novoimenovanog zapovjednika ruskih zračno-desantnih snaga, general-pukovnika Teplinskog, da bi postigao odlučujuće rezultate. Međutim i sam Teplinski je krajem siječnja 'stavljen na led' samo šest mjeseci nakon što je preuzeo dužnost zapovjednika zračno-desantnih snaga, iako je dobro odradio povlačenje Rusa prošle jeseni iz Hersona, što je obavljeno bez većih gubitaka u ljudstvu i opremi. Britanci su ga opisali kao 'sposobnog i pragmatičnog zapovjednika'. Sada je dobio novu priliku.

Vijest o ponovnom imenovanju Teplinskog sugerira da rusko ministarstvo obrane želi bliže raditi s paravojnom postrojbom Wagner kako bi se dovršilo zauzimanje Bahmuta, unatoč očitim napetostima između Jevgenija Prigožina i ministarstva obrane koje vodi Sergej Šojgu. Šef Wagnera Prigožin javno je iskazao naklonost Teplinskom nakon što je u siječnju maknut zbog neslaganja s načelnikom ruskog Glavnog stožera i generalnim zapovjednikom vojske, generalom Valerijem Gerasimovim. Teplinski se upleo sukob Prigožina s Gerasimovim i Šojguom jer se činilo da rusko ministarstvo obrane aktivno pokušava smanjiti Wagnerovu moć obustavom logističkih kanala toj skupini koja opsjeda Bahmut.

Moguće je da je ponovno imenovanje Teplinskog pokušaj da se poprave odnosi vojske s Wagnerom i dovrši zauzimanje Bahmuta. ISW navodi da je malo vjerojatno da će Teplinski vratiti VDV na prijašnji status elitne sile zbog raširenih gubitaka najelitnijih ruskih jedinica. Postrojbe VDV-a jako su stradale u ranim fazama rata 2022. godine, a istaknuti vojni bloger iznio je podatak na ruskoj državnoj televiziji 31. siječnja da su snage VDV-a izgubile 40 do 50 posto svog osoblja između početka rata i rujna 2022.

Teplinski je, prema službenoj biografiji objavljenoj na stranicama ruskog ministarstva obrane, rođen u Ukrajini 9. siječnja 1969., dok je ta zemlja bila dijelom Sovjetskog Saveza, u mjestu Mospin u Doneckoj oblasti. Diplomirao je u vojnoj školi u Rjazanu 1991. Karijeru je započeo u ruskoj vojsci kao zapovjednik izvidničkog voda i izvidničke satnije u padobranskoj diviziji. Sudjelovao je u operaciji u Pridnjestrovlju, a za hrabrost i junaštvo tijekom ispunjavanja posebnih zadaća u uspostavi ustavnog poretka u Čečeniji 1995. nagrađen je ordenom Heroj Ruske Federacije. Istaknuo se u bitkama pri prelasku rijeke Sunže, zbog čega je unaprijeđen već na terenu.

Značajno iskustvo stekao je tijekom sudjelovanja u operacijama na Sjevernom Kavkazu 1999. Tijekom godina zapovijedao je različitim zrakoplovno-desantnim postrojbama, a potom je došao na dužnost zamjenika zapovjednika Južnog vojnog okruga.

U travnju 2019. imenovan je prvim zamjenikom zapovjednika Središnjeg vojnog okruga, a kasnije je postao zapovjednik zračno-desantnih trupa ruske vojske. Nositelj je nekoliko visokih vojnih odlikovanja, uključujući Orden za zasluge za domovinu IV. razreda (s mačevima), Kutuzovljevu nagradu, medalje Reda za zasluge za domovinu I. i II. stupnja (s mačevima) te medalje za hrabrost.