PRVI POVJERENIK IZ HRVATSKE

Tko je tajanstveni Neven Mimica?

28.05.2013 u 08:52

Bionic
Reading

Pod naslovom 'Tko je tajanstveni Neven Mimica?' European Public Affairs donosi priču o novom, 28. povjereniku Europske komisije za zaštitu potrošača Nevenu Mimici. Ističe se primjereni životopis i podrška aktualne hrvatske vlade, no navodi se da ga europska javnost zasad preslabo poznaje

25. travnja Hrvatska je imenovala Nevena Mimicu kao svog povjerenika za Europsku uniju, a predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso izrazio je zadovoljstvo izjavivši da će 'iskusni i predani Europljanin značajno doprinijeti radu Europske komisije'.

Navodi se potom njegov životopis, studij ekonomije u Zagrebu, diplomatska karijera u Kairu i Ankari, mjesto ministra europskih integracija, prema kojem djeluje kao uvjereni zagovornik Europske unije, no zamjera mu se nedovoljna prisutnost na društvenim mrežama te se navodi da ga europska javnost zasad preslabo poznaje.

Prije stupanja na dužnost, Mimica će prisustvovati saslušanju pred Europskim parlamentom koje bi mu trebalo predati mandat na plenarnoj sjednici u lipnju. Tada slijedi konačno odobrenje Europskog vijeća i imenovanje na mjesto povjerenika prije 1. srpnja. Njegov portfelj zaštite potrošača nastao je dijeljenjem na dva dijela portfelja zdravstva i zaštite potrošača malteškog povjerenika Tonija Borga. Mandat Mimice kao novog povjerenika traje do novih izbora za Europski parlament u svibnju 2014. što mu, napominje se, ne daje previše vremena za pokretanje velikih inicijativa.

Stvaranje novog portfelja prilikom ulaska Hrvatske povlači sa sobom pitanje hoće li Europska komisija nastaviti stvarati nove portfelje iako se prema Lisabonskom sporazumu broj povjerenika od 2014. ima smanjiti na 19 sa sadašnjih 27. Izgleda da ipak hoće jer su čelnici su odlučili zadržati sustav 'jedna zemlja članica – jedan povjerenik' do 2014, a vjerojatno i duže. Naime, to je dogovoreno još 2009. kao ustupak Irskoj da bi lakše prošao drugi referendum o ratifikaciji Lisabonskog sporazuma. Prema sporazumu, broj povjerenika trebao bi iznositi dvije trećine broja država u Uniji, osim ako Europsko vijeće jednoglasno ne odluči zadržati trenutni sustav. A Vijeće je taj sustav produžilo zasad do 2019. Prema sporazumu, veće države imale bi stalno mjesto povjerenika, dok bi manje države ušle u sustav rotacije.