JEDINO SIGURNA - NESTABILNOST

Tko pobjeđuje na izborima? Kosor, Holy i Josipović imaju dosta zanimljive prognoze

09.09.2016 u 17:40

Bionic
Reading

Pred nama su izvanredni parlamentarni izbori za koje većina anketa predviđa ponavljanje neizvjesnog rezultata između desnog HDZ-a i lijeve, Narodne koalicije. Prema predizbornim istraživanjima raspoloženja birača, u Sabor ulaze i Most, Živi zid, stranka Milana Bandića, Pametno te regionalni IDS i HDSSB. Troje bivših visokih državnih dužnosnika Jadranka Kosor, Mirela Holy i Ivo Josipović, koji su i sami pobjeđivali i gubili na izborima, a koji na ovim izborima ne sudjeluju, za tportal prognoziraju rezultat nedjeljnih izbora, tko će sastavljati vladu i je li moguća koalicija HDZ-a i SDP-a

Mirela Holy

REZULTAT IZBORA:
Očekujem da će HDZ i Narodna koalicija biti prilično izjednačeni, ali da će Narodna koalicija imati nekoliko, a možda čak samo jedan mandat više. Ankete u pravilu HDZ-u daju manje glasova nego što oni na izborima dobiju, ne znam zašto je tako, ali pretpostavljam da je ljude sram reći da glasaju za HDZ.

FORMIRANJE VLADE:
Iako će Narodna koalicija vjerojatno biti relativni pobjednik izbora, mislim da će se ili formirati vlada HDZ-a i Mosta ili ćemo po prvi put u Hrvatskoj imati veliku koaliciju. Rezultat će vjerojatno biti vrlo sličan onome na posljednjim izborima. Most će dobiti više nego što zaslužuje, a manje nego je dobio 2015. i budući da je Andrej Plenković na čelu HDZ-a, velika koalicija s SDP-om nije isključena.

VELIKA KOALICIJA: Nemam dojam da se Plenkoviću žuri otići iz Europskog parlamenta i ako se dogovore HDZ i SDP, može se dogoditi da će prve dvije godine – do europskih izbora, premijer prvo biti Milanović, a drugi dio mandata Plenković kako bi Plenković u potpunosti konzumirao mandat u EP-u, pa preuzeo Vladu RH.
Milanović mi je rekao da se želi za nekoliko godina povući iz politike, a mislim da će ići prije za europskog povjerenika umjesto Mimice nego na predsjedničke izbore.

Jadranka Kosor

Jadranka Kosor Pixsell
REZULTAT IZBORA: Očekujem rezultate slične rezultatima prošlogodišnjih izbora, a to zapravo znači da nijedna od dvije velike stranke neće imati respektabilnu većinu kojoj bi trebalo dodati još relativno malo do 76 glasova pa da se ostvari saborska većina. Čini mi se da Most ni pod koju cijenu ne želi ići s SDP-om, to je jasno vidljivo, ali se oni to boje izreći jer misle da bi im moglo štetiti. Veliko je pitanje koliko će osvojiti Živi zid i Milan Bandić jer oni, kao i Most, love glasove otpale od HDZ-a i SDP-a.

FORMIRANJE VLADE: Sigurno je da formiranje Vlade neće ići ni brzo niti jednostavno. Ušli smo u razdoblje nestabilnih vlada i ako se i formira vlada nakon ovih izbora, ona sigurno neće potrajati četiri godine. I HDZ i SDP su vrlo oprezni, i jedni i drugi glade Most, ne izjašnjavaju se o Bandiću, čak i u ovom slučaju kad je ponizio novinarku zato što nije rodila, oni šute jer računaju da će im i Bandić trebati. Ne zaboravimo ni manjinske zastupnike koje žele i jedni i drugi. Najgore će biti ako se bude sklapala vladajuća većina u kojoj će participirati svi ovdje nabrojani jer bi vlada bila paralizirana namirivanjem puno malih gladnih usta.

VELIKA KOALICIJA:
Nije realna velika koalicija i smatram da ona za Hrvatsku ne bi bila dobro rješenje u ovom trenutku jer bi se time jednostavno ubilo višestranačje i zaledila bi se mogućnost bilo kakve demokratizacije unutar HDZ-a i SDP-a. S druge strane, bila bi to i gotovo nemoguća situacija jer bi njihova međusobna trvenja sve nadvladala. Nemamo mi trenutačno, ni s jedne ni s druge strane, takav profil političara koji bi bili spremni zatomiti svoj ego i ambiciju, a velika koalicija ne bi bila dobra ni za državu. U svakom slučaju, stvaranje velike koalicije nakon ovih izbora smatram nerealnim, ona se može dogoditi nakon sljedećih ponovljenih izbora, ako se oni dogode uskoro.

Ivo Josipović

REZULTAT IZBORA: Često smo kapacitirani objavljenim anketama, a moja procjena je da će ovaj put sve završiti u prilog desnog centra i da će Hoće li za jedan ili par mandata relativni pobjednik biti SDP, teško je prognozirati ali primjetno je, pogotovo nakon onih Milanovićevih nastupa, da dio lijevih glasača odustaje od glasa za njegovu opciju ili izlaska na izbore. Most će ostvariti realniji rezultat nego na prošlim izborima, ali imat će, po svemu sudeći, dovoljno glasova da bude odlučujući faktor. Živi zid ima određenu podršku, ali njihovo izborno tijelo nije toliko posvećeno izlasku na izbore.

FORMIRANJE VLADE: Mislim da će vlast sastaviti HDZ, Most i možda još poneko. Naravno, pobjeda desnog centra samo je vjerojatnija opcija, ali nije nemoguće ni da bude drukčije s ovakvim tijesnim rezultatima, kakvi se očekuju. Biračko tijelo raspolovljeno na ljevicu i desnicu, unutar ljevice i desnice stvorile su se niše s malim stranka koje mogu prijeći prag i teško je reći kako će reagirati u pregovorima, ako prijeđu prag.

VELIKA KOALICIJA: Mislim da za nema potrebe za stvaranje velike koalicije. Velike koalicije stvaraju se, u pravilu, kad je treća opcija bila ekstremna opcija, pa se u ime neke civilizirane demokracije, dvije oprečne, jake stranke udružuju kako bi izbjegle participiranje radikalnih stranaka u vlasti. U našem slučaju to bi se moglo dogoditi samo ako bi Most postavljao nerazumne uvjete zbog kojih bi se dvije velike stranke dogovorile o suradnji. No ne mislim da je to moguće.