LISTA ECA INTERNATIONAL

Tokio najskuplji svjetski grad

16.12.2012 u 16:37

Bionic
Reading

ECA International, konzultantska firma iz područja globalnog menadžmenta, objavila je svoju listu najskupljih gradova za život i poslovanje na svijetu, na čijem prvom mjestu se nalazi, ne baš iznenađujuće, Tokio

Stanovanje u urbanim sredinama, naročito velikim gradovima u Americi, postaje sve skuplje. No velika inflacija pogađa gradove, metropolise i megalopolise svijeta, u kojima je potrebna sve veća količina novca da bi se preživjelo. Zato je vrlo korisna lista koju sastavlja konzalting tvrtka EAC International, koja je usporedila troškove života u 400 svjetskih gradova.

Nimalo iznenađujuće, potrošačka košarica i ostali troškovi najskuplji su u japanskom glavnom gradu Tokiju, koji se i prošle godine našao na prvom mjestu. Druga po skupoći je Nagoya, a na trećem mjestu Oslo. Slijede Luanda u Angoli, pa još jedan japanski grad Yokohama, šesti je Kobe, sedmi Caracas u Venezueli. Deveto i deseto mjesto zauzimaju švicarski gradovi Zuerich i Geneva, dok je prije njih na listi norveški gradić Stavanger.

U prvih dvadeset imaju još dva grada iz Švicarske, nekoliko dodatnih iz Europe (npr. Kopenhagen), ali je tu i južnosudanska Juba i australski Sydney i Canberra. Iako se ne može reći da je život u New Yorku jeftin, on se nalazi tek na 39. mjestu po troškovima života.

Cijelu listu pogledajte ovdje