konferencija za medije možemo!

Tomašević dobio policijsku zaštitu? 'To morate pitati policiju. Postoji komunikacija o sigurnosnim rizicima...'

26.05.2021 u 10:55

Bionic
Reading

Dok je lider platforme Možemo! i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević u srijedu držao konferenciju za medije, u blizini su stajali policijski službenici, što je odmah izazvalo sumnju da je dobio policijsku zaštitu

Možemo! i Zagreb je Naš! u srijedu su predstavili program Digitalnog grada, a na konferenciji za medije govorili su Tomašević i članovi radne grupe za taj projekt Nikola Plejić, Sarah Baron Brljević i Tomislav Medak. Novinari su uočili policajce u blizini Tomaševića te su ga upitali znači li to da je dobio policijsku zaštitu, prenosi N1 televizija.

'To morate pitati policiju, mi se time ne bavimo, za to postoje institucije. Postoji komunikacija između nas i policije o sigurnosnim rizicima, ali to morate pitati njih', odgovorio je Tomašević na pitanje.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, policija ipak ne štiti Tomaševića, niti koga drugoga od čelnika platforme Možemo!, već da je riječ o 'povećanoj prisutnosti policije na skupovima Možemo! iz preventivnih razloga, odnosno kako bi se spriječilo moguće incidente'. Takvo postupanje policije, navodi dalje dnevnik, nije rezultat procjene ili informacije da bi netko mogao nauditi Tomaševiću, već se na to odlučilo zbog komentara na društvenim mrežama, pa je zaključeno da je potrebno povećati budnost na skupovima. Ukratko, riječ je o štićenju događaja, a ne zaštiti fizičkih osoba, tvrdi izvor Jutarnjeg.

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika

Iz platforme Možemo! su za taj dnevni list dali komentar:

'Kako smo dobili informaciju od Policijske uprave zagrebačke, riječ je o preventivnim opservacijskim aktivnostima tijekom kampanje', rekao je koordinator kampanje Možemo! za Zagreb Gordan Bosanac.

Na konferenciji za medije rečeno je da je digitalna transformacija Zagreba neizbježna, neophodna i nezaobilazna te da projekt Digitalni grad ide u tom smjeru.

'Do sada je korištenje digitalnih tehnologija bilo vrlo loše ili gotovo nikakvo. Grad Zagreb nije hvatao korak s ostalim metropolama, a mi smatramo da je to bilo namjerno jer se moglo sakrivati poslovanje. Digitalne tehnologije omogućuju puno veću transparentnost poslovanja, a one se koriste i za optimizaciju mrežne tehnologije, primjerice vodne i prometne', rekao je Tomašević.

Tomašević je izjavio kako nije točno da će programi za branitelje u Zagrebu stati kada Možemo! dođe na vlast, nego da će spajati gradske urede radi bolje koordinacije u provođenju programa.

'Što se tiče lažnih optužbi da će programi za branitelje stati ako mi dođemo na vlast, mogu reći da to nije točno. Govorio sam više puta da ćemo spajati urede, a ne da ćemo ukinuti programe, jer ne vidim ni jedan grad u svijetu koji ima 27 gradskih ministarstava', rekao je Tomašević novinarima.

Rekao je da Grad Zagreb i dalje može imati iste programe, ali smatra da će s manjim brojem resora biti efikasniji njihovoj koordinaciji.

Božinović: Policija uvijek poduzima mjere iz svoje nadležnosti

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite, pitanje o policijskoj zaštiti postavljeno je i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću. 

'Na to pitanje mogu odgovoriti da policija poduzima i uvijek će poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti, pogotovo unutar svojih redoviti aktivnosti, odnosno zadaća', odgovorio je Božinović.

Zamoljen da komentira moguće gašenje zagrebačkog Radija 101, Tomašević je rekao da bilo kakvo gašenje medija na medijskoj sceni nije dobra stvar za demokraciju, pluralizam medijske scene i demokratsko društvo.

'Imamo dosta lošu situaciju s kanalom N1. Ukoliko dođe do gašenja Radija 101 mislim da to nikako nije dobro', dodao je.

Na pitanje o jučerašnjoj emisiji Otvoreno na HTV-u gdje je bio na sučeljavanju s Miroslavom Škorom te hoće li poduzeti pravne korake za njegove lažne navode, Tomašević je odgovorio kako je sada fokusiran na kampanju.

'Nije to bilo samo jučer. To je nevjerojatno okretanje pile naopako, da netko vas optužuje za prikriveno financiranje kampanje, a u isto vrijeme prijavljuje nula kuna donacija. Meni bi bilo neugodno da sam na mjestu Miroslava Škore da niti jedan građanin nije donirao ni jednu kunu za njegovu kampanju', smatra Tomašević.

  • +6
Tomislav Tomašević Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

S druge strane, kaže, Internet je prepun plaćenih oglasa s lažnim informacijama o platformi, te o mojoj bližoj i široj obitelji.

'To netko plaća, i to sigurno ne košta trošak koji je Škoro prijavio u privremenom financijskom izviješću o kampanji', ustvrdio je Tomašević.

Dodao je i kako je Željka Markić jučer izgovorila još jednu klevetu - da je imao 24 ili 25.000 kuna bruto plaću u jednoj udruzi.

'Neka navede u kojoj je to udruzi bilo i kada je to bilo', pozvao je Tomašević i ocijenio da se 'na sve strane se vodi huškačka kampanja' i 'kampanja dezinformiranja kakva još nije viđena na političkoj sceni u Hrvatskoj'.

Napomenuo je da nitko od kandidata na desnom političkom spektru nije izravno podržao Škoru u drugome krugu, a kao razlog tome vidi agenciju koju je Škoro unajmio, Akterpublic, a koja zove građane te blati Tomaševića, ali i ostale kandidate s kojima se natjecao Škoro.

'Pozivam građane, ne samo da kažu 'ne' korupcijskoj hobotnici ove nedjelje, nego da kažu 'ne' i ovakvoj kampanji, tako da više nikome u Hrvatskoj ne padne na pamet voditi ovakvu kampanju', poručio je Tomašević.

Podsjetio je na pokretanje prekršajne prijave saborskog zastupnika Domovinskog pokreta protiv njega i kad ju je lažno prikazao kao kaznenu.

'Na kraju se ispostavilo da je riječ o prekršajnoj prijavi oko prikrivenog financiranja kampanje, pozivam sve institucije da to istraže. Potpuno sam uvjeren da će to biti odbačeno u najkraćem roku jer tu nema ništa sporno', zaključio je Tomašević.