stiže stroži nadzor

Odvajanje otpada u Zagrebu: Tomašević najavio sedam novih mjera

03.10.2023 u 11:19

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za medije iznio je nove mjere za zbrinjavanje otpada. Poručio je da je oko 50 posto kanti s javnih površina biti maknuto ili u smetlarnike ili na privatne parcele. Naglasio je da su usluge odvoza otpada u Zagrebu među najjeftinijima u zemlji, a istovremeno samo Split ima veći broj odvoza po kućanstvu

Trenutno je na javnim površinama ugrađeno oko stotinjak boksova, a njih su dosad financirali sami stanari. Novost je to da će Grad Zagreb ubuduće financirati te boksove tamo gdje nije moguća druga izvedba, a svima onima koji su dosad sami platili boksove troškovi će biti refundirani.

'Ne želimo imati nijedan spremnik koji nije pod kontrolom', kazao je gradonačelnik Tomašević, dodajući da će se te odluke provući kroz Skupštinu i da će se naći novac u proračunu za to.

Nadalje, Grad kreće s ugradnjom polupodzemnih spremnika, a oni će zamijeniti dobar dio zelenih otoka tamo gdje se sad odlažu plastika, papir i staklo.

'Jasno je da, s obzirom na količinu odvajanja, naročito za plastiku, nisu dovoljni kapaciteti. Polupodzemni spremnici isključivo za papir, plastiku i staklo puno su većih kapaciteta, a moći će ih koristiti samo građani, ne poslovni korisnici', rekao je Tomašević. Rekao je da će prioritet biti neboderi, tamo gdje se čak i pet puta tjedno odvozi plastika koju građani vrijedno odvajaju.

Ide se u javnu nabavu i određivanje lokacija za polupodzemne spremnike. Bit će oko 300 lokacija za 900 takvih spremnika.

  • +9
Zagreb: Postavljaju se podzemni spremnici za otpad Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Također, u centru grada bit će ugrađeni podzemni spremnici. Oni se nastavljaju graditi, trenutno su na sedam lokacija. Podijelit će se čip kartice stanovnicima centra grada koji nakon toga mogu odlagati otpad u podzemne spremnike i prestaje model gdje se svaki dan ZG vrećice ostavljaju pred ulazom. Zelenih otoka u centru više neće biti.

Kupuju se i novi kamioni za odvoz otpada. Traži se 150 radnika Čistoće na natječaju, a ukupno će se neto kapaciteti povećati za još 200 radnika, najavio je Tomašević, podsjećajući na povišenje plaće i bolje uvjete rada.

Po pitanju privatnih kuća, trenutno 90.000 kućanstava koristi uslugu odvoza otpada. Nemaju kante za plastiku, nego žute vrećice koje se iznose na ulice izvan dana odvoza. Stoga će od siječnja krenuti i podjela kanti za plastiku za sva ta kućanstva.

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić / Pixsell

Šesta mjera odnosi se na educiranje građana, prvenstveno korištenje aplikacije Razvrstaj MojZG, koja nudi odgovore na sva pitanja i obavještava korisnike o terminima odvoza otpada.

Sedma mjesta odnosi se na kažnjavanje, jer uvijek će postojati dio građana koji se ne drže pravila. Povećat će se nadzor i kažnjavanje, zaposlit će se novi komunalni redari i kontrolori, uz ugradnju videonadzora na sve zelene otoke i spremnike - podzemne i polupodzemne.

'Možete se švercati u tramvaju, ali ako vas ulove, platit ćete kaznu - iako je karta jeftina. Kazna za nekorištenje plave vrećice je 65 eura', naveo je Tomašević. Samo Čistoća je u rujnu napisala 2056 kazni, što je značajno povećanje. 'Pozivam građane da se drže pravila', kazao je Tomašević.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Po pitanju prodaje plavih vrećica, rekao je da se u cilju da se koristi što manje takvih vrećica, jer to znači više odvajanja otpada. Ni najoptimističnije procjene nisu predvidjele koliko će se otpada odvajati, osobito plastike, rekao je Tomašević.

'Ne mislim da nemamo problem, niti sam rekao da problema neće biti. Ali je li bolja situacija ako je maknuto 50 posto kanti', pitao je Tomašević, najavljujući da će se povećati broj odvoza i da se u svakom segmentu radi na povećanju kapaciteta.

Čistoća Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Po pitanju obnove Zagreba, rekao je da nije zadovoljan obnovom zamjenskih obiteljskih kuća. Po pitanju višestambenih zgrada došlo je do pomaka, a za obiteljske kuće Tomašević očekuje da ministar Branko Bačić ispuni ono što je najavio do kraja godine.