seizmolog nakon potresa

Fiket: Moguća su naknadna podrhtavanja, to je normalno za ovo područje

13.08.2024 u 14:09

Bionic
Reading

Seizmolog Tomislav Fiket komentirao je potres koji je jutros pogodio područje oko Križevaca. Otkrio je i da su moguća naknadna podrhtavanja

Danas u 8:43 sati, seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske registrirali su prilično jak potres 17 km sjeverno od Križevaca. Magnituda potresa iznosila je 4.0 prema Richterovoj skali, a procijenjeni intenzitet bio je V stupnjeva EMS.

Potres se osjetio na širem području sjeverne Hrvatske, uključujući Varaždin, Čakovec, Prelog i Ludbreg.

"Potres te magnitude se sigurno osjeti i nije ugodan. To je podrhtavanje kod kojeg može eventualno nastati manje oštećenje. Međutim, ono što ja mogu reći da malo utješim građane je da na tom području u katalogu potresa nemamo jačih potresa", rekao je za HTV seizmolog Tomislav Fiket.

Godine 1778. zabilježen je potres magnitude oko 6 po Richteru malo dalje, kod Drnja. Na području današnjeg potresa, 1993. godine zabilježen je potres magnitude 4.1 i nekoliko slabijih potresa.

"Ne očekujemo da bi ovo područje imalo jači potres. Naravno potresi se nažalost ne mogu predviđati, pa tako nije isključeno da se dogodi i jači potres, rekao je Fiket te naglasio kako bi ovakav potres mogao imati naknadna podrhtavanja, ali na sreću slabijeg intenziteta i ne bi trebala izazvati štetu.

Fiket je rekao kako ovaj potres nije iznenadio seizmologe. "Tamo ima slabijih potresa, rekao bih da to spada u normalnu seizmičku aktivnost tog kraja", rekao je.

Na objektima u vrlo lošem stanju u slučaju potresa ove jačine mogu nastati oštećenja, ali noviji, kvalitetni objekti ne bi trebali osjetiti posljedice.

"Ne treba strahovati od nove seizmičke aktivnosti u ostatku Hrvatske, ali treba biti svjestan da se potres može dogoditi bilo gdje u Hrvatskoj i treba graditi tako da nam potres ne nanese štetu, to je realitet života na ovim prostorima gdje su potresi svakodnevica", zaključio je seizmolog.