Tonijeva musaka
Tony Tone i njegovi old school pripravci ponovo jašu! Poznat po spravljanju najbolje musake u Svemiru, odlučio ju je jedno poslijepodne načiniti i meni odnonso nama - za ručak. Inače se tim umijećem bahati pred gostima koji su nerijetko požderuhi, jer su nam prijatelji, a s kim si - takav si, pa za nas ostane malo dobrih komada.
Patlidžani su još uvijek s nama, spremni za musakicu, začina svježih ima za ukrašavanje gotovog jela i oplemenjivanje mesa ... kojega pokušajte nabaviti na tržnici kod provjerenog mesara. Općenito, potrudite se namirnice nabaviti na tržnici, jer recept je bazičan i zahtjeva kvalitetnu sirovinu kojom ondak dobiva na punini i slasnoći :).
za 4 osobekoje vole pojest' i popit'
450 g mljevenoga mesa (junetina ili puretina je hit)
2,3 veelika patlidžana
1 kiselo vrhnje
1 jaje
smjesa za palačinke;
1 jaje
malo brašna
malo mlijeka
prstohvat soli
lovor
mljeveni papar
sol
maslinovo ulje
2,3 manje glavice crvenog luka
peršin ili bosiljak za kraj ;)
Prije svega zagrijte pećnicu na 180 ili 200 C.
Nova zurka zvana job interview haircut, Nasa, guljenje patlidžana, ljubičasto - crno i tapete koje odgovaraju u pozadini ;)
Dakle, patlidžane prvo treba oguliti ...
... narezati na debeljuškaste ploške ...
... temeljito i bogato ...
... nek' se vidi raskoš ovog povrća zanimljivog izgleda i teksture
Sve skupa posoliti i odložiti ...
... u sudoper ?!?! ...gdje će se patlidžani spremati za odgorčavanje ili čivanje
Za to vrijeme brzo nasjeckajte luk
...
... ubacite ga u posudu u kojoj će se pirjati zajedno s mesom, prelijte maslinovim uljem + par kapi biljnog ili suncokretovog
Nakon što ste na luk bacili mljeveno meso, začinili ga solju, lovorom, peršinom ne zaboravite dodati dosta papra. Egzotične vrste nisu na odmet, pače poželjne su!
Zamutite smjesu za palačinke i bacite se na ...
... stiskanje odnosno ...
... gnječenje usoljenih patlidžana kojima trebate ovim pomalo nasilnim činom istisnuti gorčinu!
Baš su zgodni tako prignječeni ;)i spremni za ubacivanje u ...
... smjesu za palačinke nakon čega idu drito na vruće ulje i onda ...
... na dno posude u kojoj ćete složiti musaku. Podignuti mali prst obavezan prilikom smještanja komada patlidžana na dno posude :)
Višnjevača kao predah za majstora musake ... koja je pritom i opet njegovih ruku djelo
Na prvi red musake dodati mljeveno meso ...
... pa red patlidžana, pa opet meso i tako sve do vrha i isteka zaliha
Dok se slažu redovi musake poželjno je naribati mladi kupus za kupus salatu!
Kad je musaka naslagana valja je preliti smjesom od kiselog vrhnja i jednog jajeta
Musa - ka PRIJE i ...
... na 180 ili 200 C, nakon 30 minuta ispečena musaka POSLIJE :). Sve je pomalo žuto zbog svjetla kojega sam morala upaliti, jer su sve kraći dani :(
I konačno Tonijeva musaka i zelje salataaaa!!!
Nisam je baš reprezentativno zagrabila, a i zaboravih napomenuti da je u pirjanje mljevenoga mesa bila ubačena šačica nasjeckane pancete koja je izvirila na ovome tanjuru. Izdajica ;)