Ana je pozvana kod prijatelja na proslavu godišnjice braka. Kako ne namjerava doći praznih ruku, odlučila je pripremiti im tortu prema receptu jedne mamine prijateljice. Ana priznaje da je od te vrsne kuharice 'posudila' puno recepata za najrazličitije vrste kolača, a za ovu priliku odabrala je pravu poslasticu - tortu od maka i lješnjaka
SASTOJCI:
200 g lješnjaka
200 g maka
100 ml mlijeka
8 jaja
1 prašak za pecivo
1 štapić vanilije
cimet mljeveni
2 limuna
200 g šećera
250 g jagoda
200 ml slatkog vrhnja
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 170 ºC. Tostirajte lješnjake desetak minuta, dok ne počnu dobivati boju i dok se koža ne počne odvajati od jezgre. Dok su vrući, stavite ih u čistu kuhinjsku krpu i trljajte dok većina kože ne otpadne. Odvojite oguljene lješnjake i pustite da se ohlade. Sameljite lješnjake sa 50 g šećera i cimetom u fini prah. Sameljite mak i prelijte ga kipućim mlijekom. Pustite da se ohladi i pomiješajte s lješnjacima i praškom za pecivo. Tucite jaja s ostatkom šećera i sjemenkama iz štapića vanilije dok se ne utrostruče i ne zgusnu. Umiješajte u jaja smjesu s lješnjacima i sokom od dva limuna. Ulijte smjesu u namašćeni i pobrašnjeni kalup za tortu i pecite oko 50 minuta. Pospite šećerom u prahu i servirajte s jagodama i tučenim slatkim vrhnjem.