zoran paunović

Tportal doznaje: Dobro poznato ime u posljednji tren ide u utrku za šefa SDP-a

19.08.2024 u 12:41

Bionic
Reading

Na izborima za novog predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP), koji će se održati 14. rujna, apsolutni favorit Siniša Hajdaš Dončić po dosad objavljenim informacijama imat će dva javnosti uglavnom nepoznata protukandidata - sociologinju i kroatologinju Sanju Major, potpredsjednicu Foruma žena SDP-a, te načelnika Općine Kalnik i bivšeg predsjednika koprivničko-križevačkog SDP-a Mladena Kešera. No tportal doznaje da je vrlo izvjesno da će se u utrku u posljednji trenutak uključiti i gradonačelnik Makarske Zoran Paunović

Premda sam Paunović zasad ne želi istupati u javnosti, iz njegova kruga doznajemo da će do isteka roka 28. kolovoza sasvim sigurno i on predati svoju kandidaturu te da je uvjeren u 'blitzkrieg' pobjedu u samo tri tjedna.

'On je vrlo ambiciozan i zanimljiv lik, ne ulazi u unaprijed izgubljene bitke - mada se čini da je u ovom slučaju poprilično zakasnio. Mogao bi dobiti podršku dijela članova iz Dalmacije, ali Siniša Hajdaš Dončić i ondje je odavno obišao teren i sklopio dogovore s većinom glavnih aktera. Dogovorio se čak i s Mišom Krstičevićem iz Ploča, koji je mjesecima figurirao kao najozbiljniji izazivač', rekao je za tportal sugovornik iz samog vrha SDP-a.

  • +9
Zoran Paunović Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic

Današnji potpredsjednik stranke Hajdaš Dončić ondje se općenito smatra kandidatom kontinuiteta, svojevrsnim 'nastavkom Peđe Grbina (i Zorana Milanovića) istim sredstvima'.

Njegovu pobjedu malo tko zasad dovodi u pitanje, no prava bitka vodit će se za 17 mjesta u Predsjedništvu SDP-a i 103 mjesta u glavnom odboru ove stranke. 'Nema jakog protukandidata, pa onda nema ni blokova koji će međusobno odmjeravati snage. Premda se on izjašnjava da su mu svi prihvatljivi i da mu je svejedno tko će biti izabran, svejedno se očekuje Hajdašev ticket s preporukama za koga glasati', dodaje drugi sugovornik iz SDP-a.

Kao što je sklopio politički pakt s Krstičevićem, izvjesni budući predsjednik SDP-a isto je učinio s Mirelom Ahmetović, a koja je jedno vrijeme također bila spominjana u kombinacijama za predsjednicu stranke. Izuzev Ranka Ostojića, Sabinu Glasovac i nekoliko njima bliskih SDP-ovaca, zapravo je malo stranačkih 'teškaša' koji bi mogli pomutiti njegove planove.

Formalni izazivači Major i Kešer, a uskoro i Paunović, to ipak nisu.

Sanja Major kao zagovornica snažnijeg odmaka od Zorana Milanovića

Sanja Major je, primjerice, kao prednost navela svoju 'nepoznatost'.

'Zbog nedostatka socijaldemokratske orijentacije, koju gubimo proteklih 10 godina, građani nas ne prepoznaju. Nismo ponudili apsolutno ništa novo. To je naš problem, uz sklonost autoritarnom pokoravanju nekome izvana', rekla je između ostalog Major te smatra da se stranka drži Milanovića 'jer joj jedino on može rezultatski držati glavu iznad vode'.

Major je inače karijeru gradila u socijalnoj skrbi, unutar stranke u Forumu žena, no unatoč tome ostala je relativno nepoznata čak i u internim krugovima. Najavljuje da želi osmisliti program integracije stranih radnika, zaustaviti ‘sječu glava’ po SDP-ovim podružnicama diljem zemlje, jačati suradnju sa sindikatima i regulirati prekarni rad.

'Zasad se jedina iskristalizirala kao zagovornica snažnijeg odmaka od Zorana Milanovića i zapravo uspješno jaše na tom valu: čini se da je tome sklono sve više članova SDP-a, premda se ne žele javno izjašnjavati kako ne bi navukli Milanovićev bijes', objašnjava treći tportalov sugovornik iz ove stranke.

SDP je, podsjetimo, unatoč nekim disonantnim tonovima, već izrazio podršku Milanoviću u kandidaturi za novi mandat i tako je stara garnitura zapravo vezala ruke novoj, premda bi obje zapravo trebali činiti više-manje isti ljudi. Major otvoreno najavljuje da bi to promijenila.

'Kao stranka se moramo emancipirati od Zorana Milanovića, i to nije lako, ali je nužno. Postanem li predsjednica stranke, ponovno ću otvoriti tu temu i pitati članstvo. Provela bih svojevrsni referendum u vlastitoj stranci i, bez obzira na svoje mišljenje, poštovala bih, naravno, odluku članstva. Mislim da je to jedino legitimno i demokratski', rekla je u rijetko otvorenom razgovoru za tjednik Nacional, u kojemu je svoju viziju socijaldemokratske politike predstavila kroz program od dvadesetak točaka.

Njezin nastup, slažu se tportalovi sugovornici iz SDP-a, jasan je i dobro strukturiran, no pitanje je koliko će on igrati ulogu u njezinoj borbi protiv stranačkog establišmenta. No kandidatura za šeficu SDP-a svakako će joj pomoći da se profilira u javnosti, a moguće i da se provuče u Predsjedništvo ili Glavni odbor.

279 nekretnina u imovinskoj kartici

Svoju kandidaturu u nedjelju je istaknuo i Mladen Kešer, načelnik Općine Kalnik, kojega mnogi u stranci doživljavaju znatno neozbiljnije: spominju njegovo članstvo u više drugih stranaka prije nego što se priključio SDP-u, potom neke kaznene procese koji su se po sudovima razvlačili doslovno desetljećima, a onda i imidž koji njeguje, a najčešće ga opisuju kao 'seoskog šerifa'.

'Ključne točke mog programa su ekonomski rast i zapošljavanje, socijalna pravda i jednakost, održivi razvoj i zaštita okoliša, demokracija i vladavina prava te europska integracija i vanjska politika', jedna je od poprilično generičkih poruka kojima je najavio kandidaturu uz moto 'Zajedno za čovjeka'.

Kešer tvrdi da ima podršku čak šest županijskih stranačkih organizacija stranke, no odbija otkriti o kojim organizacijama se radi.

Radi se, inače, o osobi koja se kao nezavisni kandidat još 2004. godine natjecala na predsjedničkim izborima i dobila zanemariv broj glasova, a od tada do danas Kešer se ipak koncentrirao na lokalne okvire. Svojedobno je proglašen 'najbogatijim hrvatskim političarem' jer je u imovinskoj kartici iz 2016. godine prijavio čak 279 nekretnina, suvlasništvo u nekoliko tvrtki s potraživanjima od preko milijun eura, ali i skoro milijun eura štednje te preko 400 tisuća eura 'drugih potraživanja'.

Za nekretnine je objasnio da se uglavnom radi o livadama, šumama, njivama i sličnome, čiji je on vlasnik u malom postotku, ali tu je i nekoliko njih vrijednih stotine tisuća eura.

Radi se o podacima iz 2016. godine, rekli smo, a zanimljivo je da Kešer od tada pa sve do danas uopće nije ispunjavao svoju imovinsku karticu, premda je kao načelnik Kalnika i dužnosnik imao obavezu učiniti to, pa je Povjerenstvo za sukob interesa protiv njega pokrenulo postupak. Kažnjavali su ga i ranije zbog poslovanja općine s njegovim tvrtkama.

'Imam više od osam i pol milijuna kuna što su mi dužne općine, sporimo se na sudu s njima. Volonter sam u općini, primam samo 1200 kuna naknade, ali imam privatne tvrtke. Imam vinariju, građevinsku firmu, konzultantsku firmu... Imam i privatnu mljekaru. Imam i vinograde', rekao je svojedobno za 24 sata.

>>> Zabranio je minice i dekoltee, propao mu je glavni projekt, ali birači ga vole: Tko je Siniša Hajdaš Dončić

Na leđima je imao i kazneni postupak zbog navodnog lažiranja putnih naloga i štetu od oko 17 tisuća kuna. Taj postupak vodio se gotovo dva desetljeća, s čak osam donesenih i ukinutih presuda, sve dok napokon nije otplovio u zastaru.

  • +24
Siniša Hajdaš Dončić Izvor: Pixsell / Autor: Matija Topolovec/PIXSELL

Treći protukandidat Hajdašu Dončiću, barem po informacijama tportala, bit će Zoran Paunović, mladi i ambiciozni gradonačelnik Makarske koji je u tom gradu dokinuo vladavinu HDZ-a, a sada je poprilično eksponiran kao jedan od prvoboraca protiv betonizacije i apartmanizacije obale. U stranačkim gibanjima i previranjima dosad nije imao istaknutu ulogu - pa će ovi izbori u SDP-u i za njega vjerojatno biti tek prilika za skretanje reflektora na sebe i ulaganje u bolju (stranačku) budućnost.