GRAD NA MORU

Tportal s pilotima na američkoj grdosiji: 'I nakon tri godine još uvijek mi se dogodi da zalutam i izgubim se... Split? Oduševljen sam'

14.02.2022 u 18:46

Bionic
Reading

Američki nosač aviona 'Harry S. Truman', 333 metra dugačka i 78 metara visoka grdosija na nuklearni pogon već treći dan usidrena je ispred Splita, a oko 5500 članova njegove posade razmililo se gradom i okolicom na dopustu nakon dvotjedne vježbe nazvane 'Neptun Strike 2022'. U suprotnom smjeru zaputila se ekipa tportala

Cijeli jedan grad na moru za sobom vuče i golemu pratnju od jedne krstarice i nekoliko razarača, tu je fregata pod norveškom zastavom, a navodno i jedna podmornica - koju, doduše, nitko nije ugledao, niti će Amerikanci uopće potvrditi da se nalazi u hrvatskim vodama. Po tom pitanju vrlo su tajnoviti.

Za razliku od prethodnog posjeta prije sedam godina, ovom prilikom nuklearni nosač nije bio otvoren za posjete građana. Stanje se i dalje predstavlja kao redovno, govori se o zajedničkim vježbama partnera NATO-a i unaprjeđivanju prijateljstava među savezničkim zemljama, premda u zraku vidljivo lebdi tema o napetostima između Rusije i SAD-a i nervoza oko Ukrajine. Ipak, ni o tomu se nitko službeno ne izjašnjava.

'Truman' je pogonjen parom koju dobiva iz dva motora na nuklearni pogon, star je gotovo četvrt stoljeća, a na golemoj pisti i u unutarnjim hangarima - između kojih voze četiri velika dizala - smješteno je devedesetak aviona i helikoptera: među prvima prevladavaju FA 18, odnosno 'Superhornet', a među drugima 'Seahawk'. Uhodani stroj laicima na prvi pogled izgleda gotovo pa zastarjelo: tehnologija na komandnom mostu kao da je ispala iz kakvog filma o hladnom ratu, stepenice između desetaka njegovih paluba strme su i uske, dok se njegova prava snaga demonstrira tek na uzletno-sletnoj pisti. Uredno složena flota desetaka aviona i helikoptera u roku od nekoliko minuta sposobna je za preslagivanje i pokret.

'Kako se pojavi potreba za servis ili nešto slično, spuštamo ih ovdje dolje u hangar', objašnjavaju nam američki domaćini.

  • +24
Američki nosač aviona Harry S. Truman splitskoj luci Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Sami hangar zapravo je centralni prostor nosača aviona: kada nije zauzet letjelicama, ovdje se odvijaju zabave, sportska natjecanja i slično. U trenutku kada ga je posjetila ekipa tportala bio je ulickan za doček premijera Plenkovića i svite, odnosno veliki američko-hrvatski svečani banket. Zidovi su ukrašeni gigantskom hrvatskom i američkom zastavom između kojih se našao Trumanov moto iz doba Drugog svjetskog rata - 'Give 'em hell', odnosno 'Priuštite im pakao'.

Od tisuća i tisuća članova posade malo ih se našlo ovdje: tko nije bio u Splitu, na Krki ili u Dubrovniku po svemu sudeći odmarao se u kabinama u potpalublju - u koje, u skladu s protokolom, nije bilo moguće zaviriti.

  • +38
Američki nosač aviona Harry S. Truman uplovio pred Split Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'U blizini zapovjednog mosta smješteni su časnici, a svi ostali su ispod palube u zajedničkom smještaju u sobama od dvadeset do čak 250 ležaja. Da, dolje zna biti dosta bučno, pogotovo kada avioni uzlijeću i slijeću', smiju se tportalovi domaćini. 'Trumanova' posada ima prosjek od tek 22 godine, tako da im to po svemu sudeći ne smeta. Ali odmor u Splitu svejedno im je dobro došao.

'Oduševljen sam Splitom, ne mogu pronaći dovoljno riječi za pohvaliti gostoljubive ljude, odličnu hranu i prekrasne znamenitosti, od samog grada do prirode u okolici', kazao nam je Partick Hageman, pilot helikoptera koji se već tri godine nalazi na ovom nosaču. Ovo je, kaže, za njega najljepši posao na svijetu - radi što voli, i to u društvu sa sjajnim ljudima.

'Brod je ogroman… Da, i nakon tri godine još uvijek mi se dogodi da zalutam i izgubim se', smije se Hageman.

I da su željeli, novinari se izgubiti nisu mogli: Amerikanci se drže strogih protokola od ukrcaja u katamarane u splitskoj luci, preko šetnje između hangara, zapovjednog mosta i piste, pa do komunikacije s posadom čiju ulogu uglavnom prepoznaješ po boji majice koju nose: 'crveni' su zaduženi za oružje, 'ljubičasti' za opskrbu gorivom, 'plavi' za konope, 'zeleni' su kružni igrači zaduženi za sve i svašta, i tako dalje.

'Mi smo prijatelji, partneri i saveznici', objasnit će premijer Plenković u govoru kojega je prigodno održao na engleskom jeziku. U hangar prepun visokih uzvanika - od tri svoja ministra, preko načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja i šefa SOA-e Danijela Markića, do cijele svite državnih i lokalnih dužnosnika - zajedno sa zapovjednikom nosača Gavinom Duffom Plenković se spustio istim onim golemim dizalom u sceni koja je djelovala gotovo pa nadrealno. Poput ukazanja.

  • +11
Plenković na USS Harry S. Truman Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

'Iskreno smo zahvalni Splitu i Hrvatskoj na sjajnih nekoliko dana, bez pretjerivanja mogu kazati da smo oduševljeni', redali su se Duffovi komplimenti s govornice prije nego što su se uzvanici još malo provrzmali pistom, stali kupiti tradicionalne suvenire poput kapa, majica i 'zippo' upaljača i potom se zaputili natrag. Obični smrtnici katamaranom i brodom, a premijer s najbližim suradnicima policijskim gliserom u koji su se, zbog nevremena, jedva ukrcali. Kako smo primijetili, najviše poteškoća imao je ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman. Ipak su se sretno domogli kopna, dok se Amerikanci polako pripremaju za sutrašnji odlazak iz Hrvatske.

Naravno, ne zna se kamo.