OTKRIVENI PRVI TRAGOVI

Traje potraga za egipatskim zrakoplovom, nije isključen terorizam

19.05.2016 u 19:35

Bionic
Reading

Grčka je fregata u potrazi za nestalim zrakoplovom EgyptAir otkrila dva velika plutajuća objekta u moru oko 370 kilometara južno od otoka Krete u četvrtak, objavili su grčki vojni izvori

Čini se da su objekti crveni i bijeli komadi plastike i pronađeni su blizu područja gdje je ranije zabilježen signal primopredajnika zrakoplova, dodali su izvori.

Grčka državna televizija TV ERT objavila je sličnu informaciju, kazavši da su na istom području locirana dva objekta 'narančaste boje'.

Zrakoplov EgyptAir na liniji Pariz - Kairo nestao je u četvrtak s radara kratko nakon što je napustio grčki zračni prostor i nekoliko minuta nakon ulaska u egipatski zračni prostor.

Egipatski ministar zračnog prometa Mohamed Hosam Kamal kazao je kako je teroristički napad vjerojatniji razlog rušenja zrakoplova od tehničkih problema. Nije bilo obavještajnih informacija vezanih uz putnike u zrakoplovu a provode se provjere, kazao je na konferenciji za novinare.

Šef ruske obavještajne agencije FSB Aleksandar Bortnikov je kazao kako se najvjerojatnije radi o terorističkom djelu, prenijela je agencija RIA. On je pozvao ruske partnere u Europi da zajedno rade na utvrđivanju identiteta odgovornih za pad zrakoplova. Nije pojasnio na temelju čega zaključuje da se radi o terorističkom činu.

Francuski predsjednik Francois Hollande ranije je potvrdio da se zrakoplov EgyptAira na liniji Pariz-Kairo sa 66 putnika i članova posade srušio u Sredozemlje i kazao kako se nijedna hipoteza o uzorcima pada zrakoplova ne može isključiti.

Grčki ministar obrane Panos Kamenos rekao je da je Airbus A320 egipatske tvrte imao nekoliko naglih zaokreta prije nestanka s radara.

Egipatske i grčke spasilačke službe užurbano tragaju za zrakoplovom.

Grčka je poslala dva zrakoplova i brod u potragu za Airbusom A320 koji se najvjerojatnije srušio pokraj grčkog otoka Karpatosa u Egejskom moru.

Grčke vlasti istražuju izjavu kapetana jednog trgovačkog broda koji je rekao da je vidio 'plamen na nebu' oko 130 nautičkih milja od Karpatosa.

Airbus je ranije potvrdio da je A320 u vlasništvu EgyptAira, proizveden 2003., izgubljen iznad Sredozemnog mora.

Zrakoplov je EgyptAiru iste godine kad je proizveden i dosad je sakupio 48.000 sati leta što je oko polovice preporučenog broja letova u tehničkom vijeku Airbusa A320.

Zasad nema nikakvih službenih sugestija o tome je li nestanak letjelice povezan s tehničkim kvarom ili s nekom sabotažom.

Zrakoplov je poletio u srijedu navečer u 23.09 sati s pariške zračne luke Charles de Gaulle. Nestao je u 2.30 sati u četvrtak s visine od 11.280metara.

Na popisu putnika je 30 Egipćana, 15 Francuza, dva Iračana te po jedan državljanin Britanije, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala, Alžira i Kanade

Piloti su se javili grčkoj kontroli leta na ulasku u grčki zračni prostor, ali nisu to učinili, kao što je uobičajeno, kad su ga napuštali južno od otoka Karpatosa. Zrakoplov je potom nestao s radara. Na opetovane pozive grčke kontrole leta nitko nije odgovorio.

Kapetan zrakoplova je bio Mohamed Said Ali Šakir s više od 6000 sati leta, od čega 2000 na Airbusu.

Francuski predsjednik Francois Hollande i egipatski kolega Abdel Fatah al-Sisi dogovorili su u telefonskom razgovoru blisku suradnju u istrazi.