središte dublina

Tražitelji azila napadnuti noževima i palicama

18.07.2024 u 07:48

Bionic
Reading

Napadači s noževima i šipkama napali su 15 tražitelja azila koji su se sklonili u šatore u središtu Dublina, natjeravši ih na bijeg

Napad se dogodio u utorak navečer, tri sata nakon što su tražitelji azila iz Somalije i Palestine podigli improvizirani kamp na City Quayu u glavnom gradu Irske, izvijestili su lokalni mediji. Neki su šatori razrezani i bačeni u rijeku Liffey nakon što su izbjeglice pobjegle u policijsku postaju, rekao je za Irish Times mještanin, koji je odbio ostati imenovan.

“Bili su u šoku, istraumatizirani. Jednom čovjeku je dokumentacija bačena u rijeku.” Nema izvještaja o ozlijeđenima. Policija je priopćila da je reagirala na prijave kaznenih djela štete te da je očevid u tijeku.

Napetost oko imigranata i tražitelja azila rasplamsala se ovaj tjedan tijekom prosvjeda protiv mjesta za smještaj 500 ljudi u Coolocku, sjevernom Dublinu. Neki prosvjednici nosili su natpise "Životi Iraca su važni" i tukli su se s policijom i zaštitarima ispred bivše tvornice Crown Paints. Nasilje je eskaliralo kada su agitatori, neki maskirani, zapalili strojeve i gađali policiju kamenjem i bocama. Najmanje 19 osoba je prijavljeno zbog prekršaja protiv javnog reda i mira. Vlasti su u utorak podigle velike betonske blokove oko mjesta.

Od 2022. došlo je do naglog porasta paleži nekretnina diljem zemlje povezanih sa smještajem tražitelja azila, a pobuna je izbila u Dublinu prošlog studenog.