razmjena robe

Trgovina Rusije s Indijom strelovito raste, Modijeva vlada želi povećati izvoz

15.07.2024 u 17:47

Bionic
Reading

Indija je u ponedjeljak objavila da razmatra mogućnost povećanja izvoza u Rusiju, naznačivši da planira poticati plaćanje u rupijima i rubljama i pozvati Moskvu da ukine necarinske barijere na određene skupine proizvoda

U indijskoj fiskalnoj godini koja je završila u ožujku vrijednost rusko-indijske razmjene uvećana je za nekih tridesetak posto, na 65,7 milijardi dolara.

Lavovski dio iznosa čini ruski izvoz koji je dosegnuo 61,43 milijarde dolara.

Indijski izvoz lijekova, strojeva i druge robe u Rusiju tek je neznatno porastao, napominje Reuters.

Vlada u New Delhiju zatražila je od Moskve, po riječima ministra trgovine Sunila Barthwala, da razmotri mogućnost izmjena nekih necarinskih barijera uvozu indijskih prehrambenih proizvoda od plodova mora.

Indija također 'navija' za plaćanje u rupijama i rubljima koja još nije istinski zaživjela i namjerava u Moskvu poslati trgovinsko izaslanstvo, rekao je Barthwal, ne navodeći pojedinosti.

„Kada je u pitanju Rusija želimo utvrditi kako bi dvije zemlje mogle imati koristi od boljih trgovinskih odnosa. Razmatramo različite skupine robe, primjerice elektroniku, inženjerske proizvode i drugu robu koja bi se mogla izvoziti", kazao je indijski ministar.

Tijekom prošlotjednog posjeta indijskog premijera Narendre Modija Moskvi Rusija i Indija označile su devet ključnih područja na kojima planiraju tješnje surađivati, u rasponu od nuklearne energije do lijekova, istaknuvši da im je cilj povećati vrijednost bilateralne trgovine do kraja desetljeća na 100 milijardi dolara.