KVADRATURA KRUGA

Trkanjec: Svi su zainteresirani da se rat smiri osim dvoje ljudi

08.08.2024 u 20:19

Bionic
Reading

Kolumnist Jutarnjeg lista Željko Trkanjec gostovao je u Dnevniku HTV-a te komentirao situaciju na Bliskom istoku

U očekivanju najavljivane iranske odmazde na Izrael, izraelska vojska pojačala je zračne napade diljem pojasa Gaze, ubijeno je najmanje 40 ljudi. Izrael optužuje Hamas da iskorištava civile i civilnu infrastrukturu u vojne svrhe, što palestinska militantna skupina odbacuje.

Trkanjec je u Dnevniku HRT-a naglasio kako je Iran u ovoj situaciji u kvadraturi kruga. Smatra kak Iranci moraju reagirati kako bi pokazali snagu, a s druge strane moraju reagirati tako da ne izazovu eskalaciju nasilja.

'To Iran nikako ne želi u ovoj situaciji zbog unutarnje političke situacije, odnosa unutar regije, odnosa s velikim silama. Novi predsjednik želi poboljšati odnose sa zemljama Zapada. S druge strane moraju odgovoriti jer ako ne pokažu snagu na tom prostoru, onda bi mogli ispasti slabići i mogli bi im neki od saveznika okrenuti leđa', rekao je.

Hamas je imenovao svojeg čelnika u Pojasu Gaze Jahju Sinvara nasljednikom bivšeg političkog vođe skupine Ismaila Hanije, koji je prošlog tjedna ubijen u Teheranu.

'Sinvar dubinski mrzi Izrael. Njemu je stradao velik dio obitelji u Izraelu. Zadojen je idejom uništenja Izraela. Teško možemo očekivati neki pomak. Sinvar je nepoznanica koja je zakomplicirala cijelu jednadžbu', rekao je Trkanjec.

Naglasio je kako Izrael ima prvenstveno podršku Amerike.

'Čuvanje jedine demokracije na tom prostoru izuzetno je jaka. Amerika će u tome inzistirati. Ostaje pitanje podrške za Netanyahua koju on nema ni u Izraelu. Temeljni problem je što je Benjamin Netanyahu od početka sukoba sistemska pogreška koja izaziva mnoštvo problema. I dalje stoji teza da ako prestane rat, on gubi vlast. Netanyahu radi na tome da se očuva rat u pojasu Gaze ili s Hezbolahom ili na razini cijele regije'.

Smatra kako je Erdogan izrazito proizraelski i prohamasovski raspoložen, ali da su sve zemlje u regiji izrazito za deeskalaciju. Dodao je kako Rusiji ne odgovara još jedan rat koji bi se mogao povezati preko Kavkaza s ruskim teritorijem. 'Svi su zainteresirani da se rat smiri osim Netanyahua i Sinvara', zaključio je.