'Opet dovode kafiće u istu situaciju kad su bili i na zimu gdje su mogli prodavati coffee to go. Sad imamo opet situaciju gdje će u nekim trgovačkim lancima ljudi moći jesti hranu, a neće moći, odmah u lokalu pored, popiti kavu', kaže Žaklina Troskot iz Nacionalne udruge ugostitelja koja smatra da su kafići popuštanjem mjera nepravedno zakinuti
Žaklina Troskot iz Nacionalne udruge ugostitelja bila je na sastanku Stožera koji planira produžiti radno vrijeme restorana i kafića od petka, dopustiti svadbe, ali i otvoriti unutarnje prostore.
'Pomiče se radno vrijeme restorana i kafića do 23 sata. Dolazi i taj novi moment - restorani i unutarnji prostori i svadbe koje će se moći održavati cijelu večer', rekla je Troskot gostujući u RTL Direktu napominjući kako će na svadbi moći biti do 120 gostiju.
Troskot smatra kako su novim otvaranjem kafići nepravedno zakinuti, ali ističe kako razgovori još nisu završeni. Dodaje kako će ih sutra sigurno nastaviti jer se kafići dovode u istu situaciju kao i ove zime gdje su, kako kaže, mogli prodavati coffee to go.
Smatra kako dva ekstra sata koja su dobili kao i unutarnji prostor restorana puno znači.
'Ako dođeš na večeru u 20:30, moraš biti jako brz. Tako da su gubili taj večernji posao. Isto tako su gubili vrijeme koji im nije išlo na ruku. Kiša je padala i nije ti ugodno sjediti vani tri sata i večerati. Isto tako, naravno i kafićima tako da će ovo produljenje radnog vremena sigurno doprijeniti nešto, ali velim - nismo do kraja zadovoljni.', ponavlja Troskot.
Usporedila je podatke poslovanja kafića i restorana za prva četiri mjeseca ove godine s onima iz 2019. godine, rekavši kako je promet 55,5 posto manji. Napomenula je kako je preko 1000 kafića trajno zatvoreno.
'Imamo 42 posto subjekata koji su u blokadi, ali imamo još firme, kako ih mi sad možemo nazvati, zombi subjekti koji će kad prestanu mjere, pokazati stvarnu situaciju i tko će na kraju opstati, tko će moći početi raditi i tko će se moći prilagoditi tržištu nakon što nije zaradio već osam mjeseci jer imate kafiće koji nisu imali terasu. Oni ne rade od 28. studenog.', rekla je.
Kaže da nema podataka koliko je onih koji se cijeli period uopće nisu otvorili.
'Koliko god traju bilo kakva ograničenja u radu, to moraju pratiti financijske mjere. To više ne bi imalo nikakvog smisla, sad prekinuti, nakon godinu dana. Onda nisu trebali ni ovih godinu dana ništa uplaćivati tako da je to nešto što očekujemo da ide do kraja.', smatra Troskot napominjući kako će za sve restorane i kafiće ovo biti olakšanje, ali će imati drugi problem, a to je radna snaga.
'Znači mi smo nepovratno izgubili 12.000 radnih mjesta sada u koroni, gdje su se ugostiteljski djelatnici jednostavno prekvalificirali i puno njih je otišlo na građevinu s obzirom da je tamo velika potražnja. Moramo uzeti u obzir da su oni u ugostiteljstvu stavljeni na crnu listu svih banaka, dakle oni nisu mogli dobivati minuse, kredite... Ljudi su jednostavno morali napuštati svoje poslove kako bi mogli preživjeti unatoč tim potporama koje smo dobili.', rekla je Troskot dodajući kako u razgovorima do sada noćni klubovi nisu bili tema.
'Sigurno će u nadolazećem periodu struka morati pronaći rješenje i za taj dio poslovanja jer vidimo da se u Europi već lagano otvaraju, pronalaze se neki načini. Sigurna sam da će to biti tema na idućem sastanku', zaključila je.