nakon pregovora

Turska nakon devet dana blokade ponovno dopustila pristup Instagramu

10.08.2024 u 22:52

Bionic
Reading

Turska je u subotu objavila da ponovno dopušta korištenje Instagrama nakon što je ta platforma pristala surađivati s vlastima kako bi se riješili vladini prigovori.

Turska je blokirala pristup Instagramu 2. kolovoza ocijenivši da ne poštuje turske "zakone i pravila" i osjećaje javnosti.

Visoki turski dužnosnik optužio je Instagram da je blokirao objave s izrazima sućuti nakon ubojstva Ismaila Hanije, vođe Hamasa.

Turska osuđuje izraelske napade na Pojas Gaze, traži trenutačni prekid vatre i kritizira Zapad zbog bezuvjetne potpore Izraelu u ratu protiv Hamasa.

Rat u Pojasu Gaze počeo je nakon Hamasova napada na Izrael 7. listopada 2023.

Ismail Hanija, politički vođa Hamasa od 2017., ubijen je 31. srpnja u Teheranu.

Devetodnevna blokada izazvala je prosvjede korisnika i malih poduzeća koji do svojih korisnika dopiru putem te platforme. 

Turska je peta na svijetu po korištenju Instagrama s više od 57 milijuna korisnika, nakon Indije, SAD-a, Bazila i Indonezije, po podacima platforme Statiste.

"Nakon pregovora s dužnosnicima Instagrama, ukinut ćemo blokadu pristupa... pošto su oni obećali surađivati s nama kako bi ispunili naše zahtjeve u pogledu kataloga kaznenih djela i cenzure nametnute korisnicima", objavio je na X-u ministar transporta i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu.

Katalog kaznenih djela u Turskoj uključuje ubojstvo, seksualni napad, krijumčarenje droge, zlostavljanje i mučenje.