UŽAS U BIH

U Donjoj Jablanici pronađena još dva beživotna tijela: 'Više nema preživjelih'

06.10.2024 u 16:00

Bionic
Reading

Spasilački timovi angažirani na području sela Donja Jablanica u BiH u nedjelju su pronašli još dva beživotna tijela čime je ukupni broj mještana koji su tamo stradali u katastrofalnim poplavama povećan na 15

Sabahudin Spahović, koji u ime uprave Civilne zaštite Federacije BiH koordinira operacije spašavanja, izjavio je kako su do ranih popodnevnih sati u ruševinama pronađena tijela jednog muškarca i jedne žene. Tijela će biti prevezena u jablaničku mrtvačnicu.

Spahović je potvrdio kako se potraga nastavlja a na terenu je angažirano oko 160 obučenih ljudi, uključujući su pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) koji do doveli i potražne pse i nastoje doći do tijela drugih žrtava.

'Ovo sada više nije operacija spašavanja jer više nema preživjelih. Sada tragamo za tijelima', kazao je Spahović. Nagađa se kako bi u ruševinama kuća u Donjoj Jablanici mogla biti tijela desetak osoba čiji je nestanak prijavljen.

Spahović je ranije opisao događaj koji će mu zauvijek ostati u pamćenju, a to je uspješno spašavanje djeteta.

'Ono što će čitav život ostati u mom sjećanju, nešto što nikad neću moći izbaciti iz svoje glave zasigurno je pronalazak malog djeteta. Živo, ispod ploče koja je bila teška sigurno dvije tone. Zajedno s mještanima i svima koji su tu bili prisutni uspjeli smo dijete izvući živo i transportirati ga do prve medicinske ustanove. Jutros sam dobio informaciju da je dijete zdravo i da je osigurano sve što mu treba', rekao je Spahović.

  • +6
Jablanica Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Osim 15 mrtvih u Donjoj Jablanici, potvrđena su i najmanje dva smrtna slučaja uslijed poplava u mjestu Buturović Polje kao i tri na području Fojnice. Prva od pronađenih žrtava pokopana je upravo u Fojnici u nedjelju, a riječ je o mještaninu Ratku Orozu (50) koji je stradao u petak kada je vodena bujica odnijela s ceste i potopila automobil u kojemu se nalazio.

Velik broj mještana fojničkih naselja Trošnjik, Bakovići, Gojevići, Lužani i drugih došao je danas na posljednji oproštaj od svog sugrađanina Ranka.

Priče mještana su potresne.

  • +7
Donja Jablanica: Pripadnici Civilne zaštite pretražuju područje Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Izgubila rođaka i svu imovinu

Cecilija Anđelić iz Trusina u općini Konjic izgubila je svu imovinu. Ostala joj je samo odjeća u kojoj je izašla iz doma. Voda je odnijela kuću i temelje. Ali, preživjela je. Njen rođak, nažalost nije.

'Ovo je užas. Bogu sam zahvalna što sam živa. Uvečer u 8:15 sam izašla iz kuće. Tada je malo padalo. Imam ovdje poviše na brdubrata i oca i bila sam kod njih. Rođak mi je ostao u kući do, bio je slabo pokretan. Nije mogao sam izaći. Kada je val naišao srušio je i kuću u kojoj je bio', kazala je Anđelić za N1.

  • +18
Donja Jablanica Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic

Božinović: Hrvatska je najbrže reagirala na tragične poplave u BiH

Hrvatsku pomoć pogođenom kraju komentirao je potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

'Hrvatska je vrlo brzo, ja bih kazao, možda i najpromptnije reagirala na vijesti o tragičnim poplavama koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu. Vlada je na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici uputila pomoć Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 10 milijuna eura', rekao je ministar.

'Postrojbe Hrvatske gorske službe spašavanja su već jučer bile među prvima u poplavama ugroženom području, a sinoć je u Bosnu i Hercegovinu otišao modul naše civilne zaštite namijenjen za zaštitu i spašavanja upravo u ovakvim situacijama s 37 ljudi sa svom potrebnom opremom. Po našim informacijama, oni su već jutros imali sastanak s lokalnim stožerima i već rade ono za što su obučeni', rekao je Božinović.

U šest sati palo kiše koliko inače padne u 3-4 mjeseca

'Kada pogledamo podatak Agencije za vodno područje sliva i Jadranskog mora, 322 litre po kvadratnom metru na području Jablanice i 260 na području Drežnice govore o količini padaline koju mi uobičajeno bilježimo za 3-4 mjeseca. Sada govorimo da su te količine pale unutar šest sati i manje od šest sati. To su intenziteti padalina koji se odlikuju monsunskim izljevima padalina, koji su tipični za tropska područja', rekao je meteorolog Nedim Sladić za N1 BiH.

Kaže da u u trenutnoj situaciji, s više vodene pare u atmosferi i znatno toplijim morima, 'moramo biti spremni da su ovakvi događaji mogući'. 'Ipak, ovo je klimatski presedan po pitanju količine padalina u veoma kratkom intervalu. Oni su ipak rijetki, ali kada se dogode, mogu napraviti itekakve probleme', zaključio je Sladić.