bijeg od rata

U Libanonu se nalazi 150 Hrvata, njih šest zatražilo pomoć

02.10.2024 u 17:07

Bionic
Reading

Četrnaest hrvatskih državaljana zasad je zatražilo evakuaciju iz Libanona zbog eskalacije sukoba Izraela i Hezbolaha, objavilo je u srijedu hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Na Zrinjevcu kažu da taj broj raste i da vjerojatno nije konačan. Ukupno oko 150 državljana RH boravi na području Libanona

S hrvatskim državljanima je u kontaktu nadležno hrvatsko Veleposlanstvo u Kairu, koje nerezidencijalno pokriva tu zemlju, kazali su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova za Večernji list.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova još je ranije pozvalo sve hrvatske državljane u Libanonu da zbog pogoršanja situacije u regiji napuste tu zemlju, a one koji planiraju putovati da odustanu od putovanja. Veliki broj državljana RH koji se nalaze u Libanonu imaju dvojno državljanstvo.

Slovačka je ranije objavila da priprema evakuaciju iz Libanona svojih i državljana drugih članica EU-a, ukjučujući Hrvatsku. U priopćenju se navodi se da su Cipar, Češka, Danska, Hrvatska i Poljska zatražile suradnju u evakuaciji svojih građana u okviru slovačkog plana. I Cipar je u potpunosti aktivirao mehanizam kako bi državljanima trećih zemalja koji se evakuiraju s Bliskog istoka omogućio siguran prolaz preko otoka dok se kriza u regiji pogoršava, rekli su vladini dužnosnici.

  • +3
Napadi na Bejrut Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Jedna je zemlja od Cipra zatražila pomoć za evakuaciju civila, a ciparske su vlasti ponudile pomoć devet drugih zemalja u omogućavanju manjim skupinama ljudi da odu, rekao je ministar vanjskih poslova Constantinos Kombos. Nije naveo koje su to zemlje.