uživo

Izraelski mediji: Iz pravca Libanona danas ispaljeno još 100 raketa. 'Prešli su crvenu liniju'

02.10.2024 u 06:32

Bionic
Reading

Teheran je ispalio oko 200 balističkih projektila na Izrael manje od 24 sata nakon što je izraelska vojska pokrenula kopnenu operaciju protiv Hezbollaha u južnom Libanonu. Sustav Iron Dome presreo je većinu raketa, tvrde Izraelci. Iranske oružane snage priopćile su da će ciljati na "baze i interese" pristaša Izraela u regiji ako izravno interveniraju protiv Teherana. Izrael je obećao osvetu te nastavio s operacijama u Libanonu

RAT na bliskom istoku

Ključni događaji dana

  • Izrael i SAD zaprijetili Iranu odmazdom
  • Najmanje šest osoba ubijeno je u pucnjavi u Tel Avivu
  • Izrael tijekom noći pet puta napao Bejrut, pokrenuli i novi napad u Gazi
  • IDF: Vodimo teške borbe protiv Hezbolaha

Tijek događaja:

10:00 Izrael preko noći napao i Gazu i Libanon: Najmanje 60 mrtvih

U izraelskim napadima na Pojas Gaze tijekom protekle noći ubijeno je najmanje 60 Palestinaca, a pogođena je i škola u kojoj su bile smještene raseljene obitelji, gdje je ubijeno 17 ljudi. Reuters javlja da su lokalni mediji rekli da su izraelski tenkovi izvršili napad na nekoliko područja u istočnom i središnjem dijelu Khan Younisa u južnom Pojasu Gaze. Napadnut je i Beirut, o čemu svjedoče uništene stambene zgrade.

9:50 Izraelska vojska izdala naredbe o evakuaciji za 25 sela

Izraelske obrambene snage izdale su novo upozorenje za evakuaciju stanovništva u 25 sela na jugu Libanona. Slično upozorenje izdano je i za jučer. Avichay Adraee, arapski glasnogovornik IDF-a, kaže da im izraelska vojska ne namjerava nauditi i da bi se trebali odmah evakuirati sjeverno od rijeke Awali, kako bi 'spasili svoje živote'.

9:30 Izraelski mediji: Iz pravca Libanona danas ispaljeno još 100 raketa

Izraelski mediji javljaju da je danas iz pravca Libanona na Izrael ispaljeno oko 100 raketa, prenosi The Guardian. Nema izvješća o žrtvama.

9:20 Izraelski ministar vanjskih poslova: Prešli su crvenu liniju

'Podrška i solidarnost čelnika i naroda diljem svijeta nikada neće biti zaboravljeni. Znamo tko su nam prijatelji. Režim ajatolaha je prešao crvenu liniju - i država Izrael neće ostati nijema pred brutalnim napadom Irana na naše građane. Cijeli slobodni svijet mora stati uz Izrael kako bi zaustavio iransku osovinu zla - prije nego što bude prekasno', izjavio je ministar vanjskih poslova Izraela Israel Katz.

8:55 Izrael: Šaljemo još vojske u Libanon

Izraelske obrambene snage (IDF) najavile su da će se kopnenoj invaziji u južnom Libanonu pridružiti dodatne snage iz 36. divizije izraelske vojske. 'Vojnike će pratiti 282. topnička brigada', dodaju u objavi na Telegramu.

8:52 Hutisti: Širimo operacije protiv Izraela

Jemenski hutisti također su se oglasili nakon sinoćnje eskalacije. U izjavi za medije objavili su da neće oklijevati u širenju svojih operacija protiv Izraela.

8:37 Krater ispred zgrade Mossada

Još uvijek nije poznato koliku štetu je nanio iranski balistički napad na Izrael. Iz te zemlje nema izvješća o poginulima, no tamošnje vlasti javile su kako je na Zapadnoj obali poginula jedna osoba. Međutim, postoji više slika kratera u središnjem i južnom Izraelu. Dopisnik američkog javnog servisa PBS Nick Schifrin objavio je na mreži X izvješće iz blizine sjedišta Mossada u predgrađu Tel Aviva, na kojemu je pokazao veliki krater.

8:32 40 civila ubijeno u pojasu Gaze

Palestinska novinska agencija Wafa javlja da je 40 civila ubijeno u Khan Younisu u Pojasu Gaze, gdje Izrael nastavlja svoju vojnu kampanju protiv Hamasa. 'Medicinski timovi izvukli su tijela 40 poginulih, većinom djece i žena, i desetke poginulih nakon kopnenog upada i zračnih napada koje je pokrenula okupacijska vojska na jugoistočna područja Khan Younisa', navodi se u izvješću.

7:38 Hezbolah: Završili smo napad na Izrael, zasad

Hezbolah kaže da je jutros izveo niz napada na Izrael, uključujući raketni napad na izraelsku vojarnu. U tri napada koja su se dogodila između 07:15 i 07:20 po lokalnom vremenu, projektili su pogodili izraelske trupe okupljene u naseljima Shtula i Maskaf Am te "okupljanje izraelskih neprijateljskih snaga u vojarni Shomera", navodi se u priopćenjima Hezbollaha u posljednjih nekoliko minuta.

Izrael još nije komentirao tvrdnje Hezbollaha.

Iran je u srijedu priopćio da je završen njegov raketni napad na Izrael - njegov najveći vojni napad na židovsku državu -ako ne bude daljnjih provokacija.

Izrael i Sjedinjene Države najavili su da će se osvetiti Teheranu, dok raste strah od širenja sukoba.

7:30 Danska policija istražuje eksplozije kod izraelske ambasade u Kopenhagenu

Danska policija istražuje eksplozije u blizini izraelske ambasade, javlja Reuters Od CNN-ovog Lexa Harveya Danska policija istražuje dvije eksplozije u blizini izraelske ambasade u Kopenhagenu, izvijestio je Reuters u srijedu.

Istražuje se moguća povezanost s izraelskim veleposlanstvom u tom području.

7:19 Novi sukobi u južnom Libanonu

Upozorenje na zračni napad izdano je za nekoliko lokacija u sjevernom Izraelu, a sirene su se oglasile u brojnim gradovima u Gornjoj Galileji.

IDF je izdao nova upozorenja za stanovnike južnog Libanona, rekavši da se vode teške borbe protiv Hezbollaha.

7:10 Izrael najavio 'značajnu odmazdu' na iranski raketni napad

Prema novinaru Axiosa Baraku Ravidu, Izrael bi mogao gađati pogone za proizvodnju nafte unutar Irana i druga strateška mjesta. On citira sigurnosne dužnosnike koji kažu da će odgovor biti puno značajniji od ograničenog napada na Iran koji je uslijedio nakon iranskog raketnog napada na Izrael u travnju.

7:05 Izrael pokreće nove zračne napade na Gazu

Izraelske zračne snage napale su Hamasov "zapovjedni i kontrolni kompleks" u Gazi koji je "prije" korišten kao srednja škola, objavila je izraelska vojska u objavi na X.

Rečeno je da je Hamas koristio bivšu pripremnu školu Al-Bureij za planiranje napada na Izrael i da su poduzeti koraci kako bi se izbjeglo ozljeđivanje civila, uključujući korištenje "preciznog streljiva, zračnog nadzora i dodatnih obavještajnih podataka".

7:02 Hezbolah: Uspješno smo odbili upad Izraelaca u Libanon

Bitka je izbila u zoru u srijedu ujutro, a dogodila se dok su se izraelske snage "pokušavale infiltrirati" u grad Adaisseh. U priopćenju se dalje navodi kako su snage Hezbollaha naišle na izraelsku patrolu, "sukobile se s njom, nanijele joj gubitke i natjerale je na povlačenje".

Izrael još nije komentirao ove tvrdnje.

7:00 IDF izdao novo upozorenje stanovnicima južnog Libanona

"Zbog vaše osobne sigurnosti, molimo vas da ne putujete vozilom iz područja sjeverno od rijeke Litani prema njenom jugu. IDF će ometati kretanje elemenata Hezbollaha i spriječiti ih u izvođenju napada. Ovo upozorenje je na snazi ​​do daljnjeg."

6:50 Izrael je tijekom noći izveo najmanje pet napada na Bejrut

Najmanje pet izraelskih napada pogodilo je južna predgrađa Bejruta u ranim jutarnjim satima u srijedu, rekao je libanonski sigurnosni izvor novinskoj agenciji AFP. Izraelska vojska izdala je više naredbi za evakuaciju zgrada u gradu, rekavši da cilja na lokacije Hezbollaha.

6:30 Iran koristio najmodernije projektile dosad

Čini se da je Iran upotrijebio napredne projektile koji nikada prije nisu bili raspoređeni za napad na Izrael, piše Independent. Čini se da je Teheran rasporedio svoje napredne rakete Fattah.

Prema izvješćima New York Timesa, Korpus iranske revolucionarne garde tvrdio je da su koristili projektile u napadu u utorak te da ti projektili nikada nisu korišteni prije napada.

Sirene su se oglasile diljem zemlje, a eksplozije su potresle Jeruzalem i dolinu rijeke Jordan dok je cijelom stanovništvu rečeno da se skloni u skloništa od bombi.

6:20 Iran zaprijetio Izraelu 'velikim uništenjem'

Iranske oružane snage priopćile su da će ciljati na "baze i interese" pristaša Izraela u regiji ako izravno interveniraju protiv Teherana, dodajući da će svaki izraelski odgovor na njegov raketni napad biti dočekan "velikim uništenjem" izraelske infrastrukture.

6:00 Izrael planira protunapad na Iran

Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari izjavio je da će Izrael izabrati kako i kada će odgovoriti na večerašnji iranski napad. Hagari je rekao da je bio "mali broj pogodaka" od 180 balističkih projektila ispaljenih na Izrael, prenio je Times of Israel.

"Većinu projektila presreli su Izrael i obrambena koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama", istaknuo je.

6:00 Izraelski premijer najavio osvetu Iranu

Benjamin Netanjau rekao je u utorak da iranski napad na njegovu zemlju nije uspio i obećao je odmazdu.

"Iran je učinio večeras veliku pogrešku - i za nju će platiti", kazao je Netanyahu na početku političko-sigurnosnog sastanka. "Režim u Iranu ne razumije našu odlučnost da se obranimo i našu odlučnost da uzvratimo našim neprijateljima."

Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari izjavio je da će Izrael izabrati kako i kada će odgovoriti na večerašnji iranski napad.

Hagari je rekao da je bio "mali broj pogodaka" od 180 balističkih projektila ispaljenih na Izrael, prenio je Times of Israel.

Krhotine pale u Jordan, ranjene tri osobe

Krhotine iranskog projektila navodno su pale u Jordan, ranivši troje Jordanski dužnosnik rekao je da su dijelovi iranske rakete pali na njezin teritorij u utorak nakon što je Teheran izveo napad na Izrael.

Glasnogovornik vlade Mohammed al-Momani rekao je za državnu medijsku kuću Al-Mamlaka TV da su krhotine projektila ozlijedile tri osobe.

Jordan, smješten između Irana i Izraela, saveznik je SAD-a i ima mirovni sporazum s Izraelom.

5:55 Biden se priključio planovima za odmazdu

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da su u tijeku razgovori američkih i izraelskih dužnosnika o tome kako bi trebao izgledati odgovor Izraela na raketni napad iz Irana. Biden je ponovio da Washington "potpuno podržava" Izrael nakon napada Irana.

"Danas sam razgovarao s izraelskim ministrom obrane Yoavom Gallantom nakon današnjeg nečuvenog čina agresije Irana na Izrael. Ministar i ja izrazili smo uzajamno poštovanje za koordiniranu obranu Izraela od gotovo 200 balističkih projektila koje je lansirao Iran i obvezali se da ćemo ostati u bliskom kontaktu. Također sam izrazio najdublju sućut obiteljima pogođenim užasnom i smrtonosnom terorističkom pucnjavom u Izraelu", rekao je Biden.