ovaj put je drugačije

Iran nikad nije ovako napao Izrael: 'Ovo bi moglo zauvijek promijeniti Bliski istok'

02.10.2024 u 12:01

Bionic
Reading

Kada je Iran napao Izrael u travnju, činilo se kao da žele postići politički poen, ali su praktički dali do znanja da su napadi neefikasni, jer su izraelska i američka obrana gotovo sve napade tada presrele u zraku. Ovaj put bilo je drugačije. Izgledalo je kao da Iran želi nanijeti ozbiljnu štetu, pokrenuvši mnogo agresivniji napad, piše u analizi Independenta Jeremy Bowen

Iranska Islamska revolucionarna garda izjavila je da odgovaraju na ubojstva visokih čelnika Hamasa i Hezbollaha te upozorila da će Izraelu uzvratiti udarac ako dođe do daljnjih napada s njihove strane.

Prošli put, Joe Biden je rekao Netanyahuu: "Pobijedi, ali nemoj previše eskalirati" pa se Izrael suzdržao od veće odmazde. No ovaj put raspoloženje u Izraelu je sasvim drugačije.

U sinoćnjoj objavi na X-u, bivši premijer Naftali Bennett, koji je upotrijebio vrlo oštar jezik, rekao je da je "ovo najveća prilika u posljednjih 50 godina da se promijeni lice Bliskog istoka".

Pozvao je Izrael da napadne iranska nuklearna postrojenja kako bi "smrtonosno osakatio ovaj teroristički režim".

'Ništa se ne može isključiti'

Iako Bennett trenutno nije premijer (premda ga mnogi smatraju potencijalnim budućim premijerom), njegova izjava odražava raspoloženje u zemlji.

Ne bih isključio mogućnost da Izrael napadne bilo što u ovom trenutku – nuklearne lokacije, petrokemijska postrojenja ili bilo koji drugi objekt koji bi mogao nanijeti štetu iranskom gospodarstvu, piše analitičar.

Nakon napada, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u izjavi: "Iran je napravio veliku pogrešku večeras - i platit će za to."

Ministar obrane Lloyd Austin rekao je u utorak navečer da će SAD pomoći u obrani Izraela i napad nazvao "nečuvenim činom agresije".

SAD najavio teške posljedice za Iran

Sullivan je ponovio riječi drugog visokog dužnosnika Bijele kuće, koji je rekao za Business Insider prije napada da su SAD vidjele "naznake" napada na Izrael.

"Aktivno podupiremo obrambene pripreme za obranu Izraela od ovog napada", rekao je anonimni dužnosnik za BI. "Izravan vojni napad Irana na Izrael imat će teške posljedice za Iran."

Tradicionalno, Iran se oslanjao na Hezbollah u Libanonu kao svoju isturenu obranu, s golemim arsenalom sofisticiranog oružja, koje bi, u teoriji, moglo biti upotrijebljeno ako Iran i njegova nuklearna postrojenja budu napadnuti.

Međutim, u posljednjih nekoliko tjedana, Izrael je, prema američkim i izraelskim vlastima, eliminirao vodeće ljude Hezbollaha, uništio polovicu njihovog oružja i izvršio invaziju na Libanon.

Moglo bi se reći da je iransko sredstvo odvraćanja nestalo – doslovno je razbijeno u tisuće komadića.

'Udar na Izrael značit će i udar na SAD'

Zbog toga se Iraelci sada osjećaju slobodnijima u svojim djelovanjima. Joe Biden je također premjestio još jednu borbenu grupu nosača zrakoplova u Sredozemlje, šaljući poruku Irancima da će udar na Izrael značiti i udar na SAD.

Zbog toga mnogi govore o strahu od širenja sukoba: nestabilnost i turbulencije koje proizlaze iz trenutne situacije sada su očite i ostavljaju vrlo malo prostora za diplomaciju.

"Ovo je značajna eskalacija od strane Irana, značajan događaj", rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan novinarima na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući. "Jasno smo dali do znanja da će biti posljedica, teških posljedica za ovaj napad, i radit ćemo s Izraelom da to bude slučaj", dodao je Sullivan.