od početka pandemije

U SAD-u više od 600.000 umrlih od covida-19

15.06.2021 u 23:00

Bionic
Reading

Više od 600.000 ljudi umrlo je od covida-19 u Sjedinjenim Državama od izbijanja pandemije, pokazuju u utorak podatci sveučilišta Johnsa Hopkinsa, što je crni broj koji podsjeća da stotine Amerikanaca umiru svakodnevno od koronavirusa unatoč kampanji cijepljenja.

Ovaj "crni pokazatelj", kako je rekao predsjednik Joe Biden, javlja se u vrijeme kada se zemlja ponovo otvara. Gotovo sve restrikcije ukinute su u utorak u Kaliforniji, državi s najvećim brojem stanovnika. U državi New Yorku 70 posto odraslih je primilo barem jednu dozu cjepiva, pa je i ondje guverner proglasio ukidanje posljednjih ograničenja.

To je znakovito jer je New York lani dugi niz tjedana bio žarište epidemije.

SAD je zemlja s daleko najvećim brojem oboljelih i umrlih od koronavirusa, pokazuju službeni podatci koje su objavile vlasti zemalja diljem svijeta, ispred Brazila i Indije.

Kampanja cijepljenja provodila se brzo od prosinca kada su odobrena prva cjepiva i dosegnula je vrhunac u travnju, kada se davalo više od 4 milijuna injekcija na dan. No poslije je njezin ritam znatno oslabio te bolest i dalje prijeti necijepljenima.

Nešto više od 52 posto američkog stanovništva, ili 174 milijuna ljudi, primilo je barem jednu dozu triju cjepiva odobrenih u zemlji, objavile su zdravstvene vlasti.

Joe Biden je rekao da želi da 70 posto odraslih primi barem jednu dozu cjepiva do 4. srpnja, nacionalnog praznika. No taj plan bi mogao biti promašen za nekoliko postotnih bodova jer je nešto više od 64 posto odraslih dosad primilo barem jednu injekciju.