opći sabor

U Šibeniku se okupilo 1500 HDZ-ovaca. Plenković izašao uz 'Eye of the Tiger'

20.10.2024 u 11:22

Bionic
Reading

Oko 1500 izaslanika stiglo je na 21. Opći sabor HDZ-a koji je u nedjelju počeo u Šibeniku, izborom novog Predsjedništva i Nacionalnog odbora završit će se unutarstranački izbori, a predsjednik HDZ-a Andrej Plenković podnijet će izvješće o radu stranke od posljednjeg sabora

Izaslanici iz svih dijelova Hrvatske su Plenkovića koji je u srpnju treći put izabran za šefa stranke, dočekali pljeskom u Konvencijskom centru Šibenik, a njegov ulazak, već tradicionalno, popraćen je pjesmom "Eye of the Tiger."

Na Općem saboru, HDZ će zaključiti ciklus unutarstranačkih izbora i izabrati novo Predsjedništvo i Nacionalni odbor.

Prije toga će izmijeniti Statut kojim će se broj članova Predsjedništva povećati s 10 na 21 - po jedan član iz svake županije i Grada Zagreba.

Točno toliko je i kandidata. Iz organizacije Grada Zagreba kandidatkinja je Nina Obuljen Koržinek, iz Zagrebačke županije Krešimir Ačkar, Krapinsko-zagorske Zoran Gregurović, Sisačko-moslavačke Ivan Celjak, Karlovačke Martina Furdek-Hajdin, Varaždinske Anđelko Stričak, Koprivničko-križevačke Darko Sobota, Bjelovarsko-bilogorske Marko Marušić, Primorsko-goranske Tomislav Klarić, Ličko-senjske Ernest Petry, Virovitičko-podravske Igor Andrović, Požeško-slavonske Antonija Jozić, Brodsko-posavske Pero Ćosić, Zadarske Šime Erlić, Osječko-baranjske Ivan Radić, Šibensko-kninske Branka Juričev-Martinčev, Dubrovačko-neretvanske Blaž Pezo i Međimurske Sunčana Glavak.

Promjena Statuta, bira se 21 član Predsjedništva i 40 Nacionalnog odbora

Za Nacionalni odbor ih se bira 40, a kandidata je ipak malo više - 51.

Na izborima započetima ljetos izabrano je najuže stranačko vodstvo - uz Plenkovića je izabran i njegov zamjenik Tomo Medved, a za potpredsjednike Ivan Anušić, Oleg Butković, Branko Bačić i Zdravka Bušić.

Stranački Sabor je počeo hrvatskom himnom 'Lijepa naša' u izvedbi klape Bonaca te minutom šutnje za poginule i nestale branitelje i prvog hrvatskog predsjednika i predsjednika HDZ-a dr. Franju Tuđmana.

Među uzvanicima su i predsjednik Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, potpredsjednica Europske komisije i Europske pučke stranke Dubravka Šuica, koji će se prisutnima uvodno i obratiti, dok je predsjednik EPP-a Manfred Weber snimio video poruku. Tu su i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji te saborska zastupnica Jasna Vojnić.

  • +16
Šibenik: Opći sabor HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Plenković će podnijeti izvješće o radu stranke, a bit će ovo i prilika da prisutno mnoštvo čuje i Dragana Primorca, nestranačkog kandidata HDZ-a za predstojeće predsjedničke izbore. 

Primorac u fokusu Sabora, Tramišak potvrdila da će biti kandidatkinja za županicu Osječko-baranjske županije

"Fokus je na predsjedničkom kandidatu Draganu Primorcu i podršci njemu jer ti su izbori prvi", poručio je Plenković upitan o kandidatima za lokalne izbore koji se održavaju iduće godine.

Primorac je najavio uoči Sabora "sjajan skup." 

"Nekoliko vrlo važnih poruka bit će prema javnosti, a u konačnici samo jedna stvar - bolja, drugačija, poštenija hrvatska budućnost", kazao je predsjednički kandidat.

Bivša ministrica regionalnog razvoja i EU fondova, a trenutno saborska zastupnica Nataša Tramišak, prilikom dolaska potvrdila je da će biti kandidatkinja za županicu Osječko-baranjske županije. 

"Prihvatila sam jer smatram da mogu još puno doprinijeti radu županije. S punom energijom i snagom željno iščekujem lokalne izbore", istaknula je.

Izvješća o poslovanju stranke će podnijeti i glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić te predsjednik Nadzornog odbora, a na dnevnom redu ovog cjelodnevnog događaja su i obraćanja predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i zamjenika predsjednika Medveda.