aktualac u novim prostorima

HDZ i Možemo u srazu oko lijevog i desnog radikalizma

18.09.2024 u 09:08

Bionic
Reading

Nakon cijelog ljeta preseljenja, Sabor je započeo novo zasjedanje na novoj lokaciji vojnog učilišta „Franjo Tuđman” na zagrebačkom Črnomercu.

14.58 Netom prije 15 sati završilo je saborsko aktualno prijepodne.

14.16 Draženka Polović iz Možemo u svom je pitanju Plenkoviću podsjetila da su iz njene stranke prilikom sastavljanja nove Vlade upozoravali na opasnost koaliranja s radikalnom desnicom.

'U posljednja četiri mjeseca vidjeli smo potpuno izravno iskazivanje šovinizma prema manjinskim skupinama, rasistički motivirani napadi prema stranim radnicima, svjedočimo skandaloznoj cenzuri u kojoj lokalni moćnici zabranjuju izložbe ili gostovanja zborova isključivo prema nacionalnoj osnovi, svjedočimo brutalnom zadiranju u autonomiju Sveučilišta onemogućavanjem rodnih studija, svjedočimo otvorenoj mizoginiji i sve većem broju femicida, svjedočili smo da članovi ovog Sabora za govornicom razvijaju zastave državne tvorevine zločinaca, ili pozdravljaju pozdravom te iste kvazi-države, vaš uglađeni predsjendički kandidat na sajmovima pjeva ustaške pjesmuljke. Vidite li vi iz svoje kule bjelokosne taj zatražujući raspad društvenih i ustavnih vrijednosti i osjećate li odgovornost za to?', upitala je Plenkovića.

'Vi ste napravili miks u stilu Bulja. Tko je iz vladajuće većine izgovarao ove riječi koje vi govorite? Mislim da je to vaš kolega iz oporbe Bulj ili Pavliček. Ne sjećate se da je zahvaljujući kršitelju Ustava i onima koji su ga podržavali stvorena atmosfera krize i katastrofe. Kao da nije naveća zaposlenost, da obnavljamo Zagreb s novcima koje nije našao grad nego mi...što se Benčićka smijete, to je istina', poručio je Plenković.

'Sve što ste nastojali pripisati nama, pogledajte malo u svoje dvorište. Pogledajte tko je isključiv', dodao je.

Za povredu poslovnika javila se Sandra Benčić iz Možemo. 'Poštovani premijeru Plenkoviću, molila bih da se premijer zastupnicima obraća s imenom i prezimenom. Ja za vas nsam Benčićka, tako me mogu zvati oni kojima ja to dzvolim, a vama to nisam dozvolila', poručila je.

'Slažem se, moramo zadržati razinu i nazivati se ministrima, predsjednicima i zastupnicima. Neki su i premijera nazivali pogrdnim imenima, pa nisam reagirao, a nisam ni sada reagirao', poručio je Jandroković.

'Bilo bi vjerodostojnije da ste se osvrnuli i da drugi totalitarizam. Ali vrlo ste jednostrani', kazao je Jandroković.

Replicirala mu je Urša Raukar Gamulin iz Možemo. 'Podsjetila bih vas na Ustav i da je današnja RH osnovana i na temeljima antifašizma', kazala je.

'Antifašizam je stečevina koju poštujemo svi, ali komunizam, Jugoslavija, totalitarizam, nedemokracija, ubijanje političkih protivnika, ukidanje političkog mišljenja, medijskih sloboda - to nikada u Saboru nećemo tolerirati. Kada ćete imati dovoljno snage osuditi i jedno i drugo kao što mi osuđujemo, onda ću vas podržati i zapljeskati', poručio je Jandroković.

13.49 'Da li ćete hrvatske vojnike slati na bojišta istočnog ratišta za vrijeme vašeg mandata?', upitao je Mostov Miro Bulj Plenkovića.

'Ja stvarno nekad zažalim da ni vi ni vaši iz stranke nisu uhvatili onaj lapsus s panjom koja je asocijacija na seriju 'Čovik i po'. Ne znam odakle vama inspiracija za ovo pitanje o istočnom bojištu. Tko vam je to rekao? Helikopteraš koji dolazi u Glavice s helikopterom? A još mi je simpatičnije da ste zabranili izložbu u Sinju o diplama, guslama i ojkanju. to je jedan od najjačih poteza, to nije viđeno još. I uz to izmišljate ne znam odakle, čije teze hoće li netko slati vojsku u Ukrajinu. To se samo može u helikopteru smisliti. Malo se rugam, ali što se drugo može. Kakvo pitanje, takav i odgovor', odgovorio je Plenković.

'Gospodine gliseraš, vi i helikopteraš ste zajedno bili, vi ste mu cvilili da vas primi u SDP, zajedno ste bili na Zrinjevcu, poznajete se. Ali niste odgovorili na pitanje. Što se tiče SNV-a, Pupovca etnobiznismena, vi plešite srpska kola gdje god hoćete. Pupovac i SNV dok sam ja gradonačelnik u prostorijama grada Sinja neće održati izložbu', replicirao je Bulj.

12.48 'Gdje je zapeo Zakon o strancima? Izmejene ste predstavili prije više od pola godine, a od onda mu se gubi svaki tragi. Veliki broj ljudi, bit će 200 tisuća obavljaju posao koji se direktno tiče građana, a nisu za to osposobljeni. Vi ne idete taksijem i ne postavljate si pitanje je li osoba koja vozi osposobljena i je li to ugroza građana. Znate li koliko ljudi nije osposobljeno za obavljanje tih poslova?', pitalaje premijera nezavisna Marija Selak Raspudić.

'Poštovana zastupnice Marija Selak Milanović, pardon Raspudić. Ne vozim se ni helikopterom. mi smo planirali Zakon o strancima imat prva dva tjedna listopada na Vladi. I točno je, na hrvatskom tržištu rada je potrebno više radnika. Trenutno imamo 1,7 milijuna zaposlenih, tako visoku zaposlenost Hrvatska nije imala, a nezaposlenost od samo 83 tisuće. Ovaj zakon regulirat će i kvalifikacije, ne može se tek tako uć i onda raditi bilo što bez da se ima kvalifikacije', poručio je Plenković.

12.23 'Kada ste zadnji put bili u dućanu? mogli ste uočiti da je došlo do strašnog povećanja cijena hrane. Hrana je poskupjela za više od 21 posto. glavni razlog je zbog ulaska u eurozonu, tada je došlo do hiperinflacije cijena. Danas bez 30 eura ne morate ni ići u trgovinu. Hoćete li konkretno nešto poduzeti da bi se zaustavilo ovo pljačkanje hrvatskih građana? ', upitao je premijera Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista.

'Naravno da idem u dućan i to često. Pitajte moje drage prijateljice u Konzumu na Britancu. U određenoj mjeri se slažem s vama, dio cijena hrane je previsok i treba znatno veći pritisak javnosti na sve aktere utom lancu da se te cijene snize. Ne mislim da je europodručje razlog, europodručje je zlorabljeno za se cijene povise', odgovorio je Plenković, dodavši da osim inspektorata dio posla u svemu mora obaviti i AZTN.

'Taj pritisak mora biti snažan. Mi smo zamolili ministra Šušnjara da napravi analizu s onih 30 esencijalnih proizvoda pa da vidimo kakva je situacija', dodao je Plenković.

'Ako netko ima mehanizme, ima država da preko agencija, ukidanja subvencija utječe i uspori rast tih cijena', replicirao je Plenković.

11.44 'Kako vam se nije sram hvaliti fotografijom iz privatne klinike? Čime se točno hvalite?', upitala je Plenkovića Ivana Kekin iz Možemo, koja je premijera prozvala zbog posjeta Radiochirurgiji. Pritom je pokazala i fotografiju s tog posjeta.

'Pa Vi ste stalkerica, nosate moje slike okolo po Saboru, to još nisam primijetio. Nakon što je Maras nestao i trčao za mnom po odborima, ovo je prvi takav signal u ovom sazivu Sabora. Smeta vam što smo otišli u posjet - a na poziv jednoj klinici? To znači da mi kao Vlada ne smijemo posjetiti privatnu kliniku u zdravstvu? Jel imamo neki propis, imamo vas kao moralnu policajsku koja će reći ovdje može, ovdje ne može?, odgovorio joj je Plenković.

11.29 Plenkoviću je stiglo i pitanje Mostovog Nikole Grmoje. '2016. u politiku ste ušli pod sloganom 'Vjerodostojno'. Je li vjerodostojno u kampanji na pitanje hoćete li uvesti porez na nekretine, rekli ste jasno ne, a sada najavljujete porez. Je li vjerodostojno hvaliti se Schengenom, a sada vidimo da Njemačka uvodi kontrole? Je li vjerodostojno hvaliti ste rastom zaposlenosti, kad znamo tko radi u RH, rade uglavnom strani radnici? Jeste li i dalje vjerodostojni?', upitao je Grmoja.

'Ja sam očekivao neko teže pitanje. Ajmo, malo na vjerodostojno. Točno, vjerodostojno od 2016. sve što smo obećali smo ispunili. Osigurali smo političku stabilnost, što smo se riješili vas. Kad ste dobli lijepi dovođenja, pokazali smo vam crveni karton kao primjer svim drugim nelojalnim partnerima u koalicijama. Vi vjerodostojno šutite na helikopteraša već dva mjeseca, jer ste mu u podršci', poručio je Plenković.

'U politiku nisam ušao da budem lojalan vama nego da mijenjam Hrvatsku. Svi kazani ovog svijeta nisu dovoljni da u njih stanu afere vaše vlade. Nemojte biti nervozni, gospodine Plenkoviću. Kada govorite o ovima koji se voze helikopterima, to je isti koji je došao iz istog šinjela ko vi, to je elita s Zrinjevca. On se vozi helikopterom, a vi gliserom. Hoću li vas nazvati gliserašem? To za mene nije tema', odgovorio mu je Grmoja.

Za povredu poslovnika javio se Hrvoje Zekanović .'2016. je Most s HDZ-om izglasao ovaj zakon o lokalnim porezima, dakle, Grmoja, vi ste i Vaša stranka jedan od kreatora zakona kojeg ćemo tek sad potvrditi na pravi način', rekao je i dobio opomenu.

11.10 Mediji su bili tema pitanja koje je SDP-ova Sanja Bježančević postavila Plenkoviću.

'Medije ste nazivali korumpiranima, pretjeranima, osovinom zla, klikom koja vas ruši, njihovo djelovanje politički motiviranim i plodom koruptivnih radnji. Nedavno objavljeno izveše o stanju slobode medija, nazivaju vas onim koji diskreditira medije. Mislite li da isto čine i predsjednici Vlada, mislite li da vrijeđaju medije kao što to vi radite posljednjih osam godina?', upitala je.

'Ima li nešto što sam rekao da nije istina? Ako ima, osporite mi neku tvrdnju. Je li sve hladno, objektivno, nepristrano, bez upliva i utjecaja?', poručio je Plenković te se krenuo hvaliti uspjesima Vlade.

'Očekivala sam tu vašu recitaciju... Očito bi zaključak vašeg narcisoidnog monologa trebao biti da ste jedinstveni, a ta vaša navodna jedinstvenost podsjeća na onu Vučićevu kad docira novinarima što smije, a što ne smiju pisati. Teško nama s vama ako vam je on uzor', rekla je Bježančević.

11.08 SDP-ova Sabina Glasovac imala je pitanje za premijera Plenkovića. 'DP želi da nastava počne intoniranjem himne. Što DP želi, HDZ ispuni pa je župan Boban poslao naputak o tome u školama u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Znate li vi kako se osjećaju u Lijepoj našoj djeca s teškoćama u razvoju kojoj ste hladnokrvno oduzeli pomoćnike u nastavi? Oduzimanjem pomoćnika oduzimate im obrazovanje, a onda ministar kaže da nema potrebe da uz svako dijete sjedi i pomoćnik. Objasnite mi, kako jedan pomoćnik može brinuti o jendom učeniku s disleksijom, o drugom s ADHD-om, trećim i četvrtim s nekim oblikom autizma. Jeste li svjesni da ste pogriješili?', upitala je.

'Bili ste jedna od 16 lupetala na trgu Sv. Marka, budite malo nježni. Nećete se moći izvlačiti da su to stara oštećenja, to su nove klupe. Što se tiče himne, i sjednica Sabora je danas započela himnom. Što se tiče pomoćnika, Fuchs je pojasnio da će svako dijete kojemu je pomoćnik potreban dobiti pomoćnika u nastavi. Sve zahtjeve koje je ministarstvo dobilo su pozitivno riješili', kazao je Plenković dodajući da bi bilo dobro da svako polugodište počne himnom.

10.59 U trenutku kada je Paus replicirao na Butkovićev odgovor došlo je i do nezgode u sabornici. SDP-ova Barbara Antolić Vupora pala je na stapenicama u sabornici, na što su joj zastupnici odmah potrčali u pomoć, a dotrčao je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. SDP-ova Ivana Marković odmah se požalila da su stepenice previsoke.

'Zapela sam za stepenicu, sve je u redu', kratko je poručila.

10.51 IDS-ov Dalibor Paus upitao je ministra Olega Butkovića kada će ukinuti tunelarinu kroz tunel Učka.

'Vidim da se spremate za lokalne izbore, da vratite rejting. Što se tiče Istarskog ipsilona, ja bih vas trebao pitati gdje ste bili 2015. kada je cijeli ipsilon zaustavljen. Tunel Učka se ne naplaćuje, on je dio zatvorenog sustava naplate. Čitavo vrijeme izgradnje ipsilona i druge cijevi tunela Učka, nijepodizana cijena cestarine na cesti, nego su uveli popuste za domaće stanovništvo do 70 posto', poručio mu je Butković.

10.07 'Ministru demografije, označavam vas kao najslabiju kariku u Vladi', krenula je s pitanjem ministru Ivanu Šipiću Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom.

'Vaše ministarstvo osnovano je samo da bi vi bili namireni i time ste postali primjer uhljeba. Kako ćete kao takav pojasniti našim iseljenicima da se isplati vratiti?', pitala je.

'Najbolje bi bilo sjesti i reći ništa. Vi pričate o najslabijim karikama. Iz koje stranke poručujete, iz ovih 4-5 što ste ih promijenili? U prvom nastupu sam pozvao vas zastupnike da mi pomognete u mjerama, paketima, prijedlozima, da dođete u Savsku... Što vi znate o meni? Po vama se primjer daje da se ne vjeruje institucijama jer ste zlorabili iunstituciju na čijem ste čelu bili. Jeste li bili u ministarstvu, nisam dobio niti jedan vaš mail? Vi da meni kažete da sam ja uhljebizam, to je razina ispod koje se neću spustit. Uhvatili ste populističku priču, demagošku priču. Vi ste uvreda prema ženama na način kako govorite', poručio joj je Šipić.

SDP-ova Sabina Glasovac javila se za povredu poslovnika. 'Ovo nije bio odgovor na zastupničko pitanje nego slobodni govor koji je odstupao i od pristojnog, kućnog odgoja', kazala je Glasovac.

Jandroković joj je dao opomenu. 'Jeste čuli pitanje zastupnice? Kakvo pitanje, takav odgovor i ne vidim zašto ste se umiješali. Nepotrebna intervencija', poručio joj je.

Opomenu je zaradio i Stipo Mlinarić iz DP-a. 'Kolegice Orešković, 17.4. su bili izbori. Vas je predsjednik Milanović nazivao narikačom pa ste se opet stavili pod njegove skute i ušli na SDP-ovoj listi ušli u Sabor', poručio je Mlinarić.

  • +21
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

9.58 SDP-ova Mirela Ahmetović pitanje je postavila premijeru Andreju Plenkoviću. 'Prema izvješću HNB-a inflacija se očekuje 3,9 posto. To će biti usporavanje rasta inflacije u usporedbi s 2023., ali i dalje govorimo o rastu. HNB očekuje ubrzanje rasta cijena tijekom zimskih mjeseci i to zbog poskupljenja energije. Najveći udar će osjetiti najsiromašniji, pogotovo umirovljenici. Najavili ste pakete pomoći umirovljenicimaa, najavljujete poskupljenje energije. Imate li procjenu koliko ćete oslabiti kupovnu moć građana i što kanite poduzeti', upitala je.

'Vi ste 17. travnja nakon parlamentarnih izbora kada je vaš veliki idol i vi poraženi na izborima buncali o tome da ćete vi sastaviti vladu s vašim partnerima . Jednako buncajuće je i ovo vaše pitanje, očito ste prespavali zadnje godine krize gdje smo mi vodili politiku očuvanja socijalne kohezije u hrvatskom društvu', poručio je Plenković.

'Ususret Danu borbe protiv nasilja nad ženama vi provodite verbalno nasilje i govorite da ja buncam. Vas zanima samo to da vaši jataci, koji su i do sada pokrali Inu i HEP, imaju još za rast. A građane tko šiša, a šiša ih HDZ i to na nulu', replicirala mu je Ahmetović.

9.49 SDP-ova Ivana Marković pitanje je postavila ministru Olegu Butkoviću. 'S posljednjom izjavom na odboru kazali ste da osjećate odgovornost i razmišljate o ostavci. Za razliku od vas predsjednik uprave Jadrolinije Sopta nije pokazao odgovornost, nejga brine kako sve utječe na kupnju katamarana. Tankerska plovidba je uspjela prodati korištene Jadrolinijine katamarane po cijeni većoj od nabavne, a nakon toga su sebi za manje novaca kupili identične, gotovo nove. Da li osjećate odgovornost zbog prodaje katamarana i precijenjene vrijednosti katamarana i da li razmišljate da podnesete ostavku', kazala je Marković.

'Svaki čovjek pa i ja osjećam odgovornost za sve što se dogodi u resoru. Čim budemo znali konkretne razloge neseće možemo govoriti o nečijoj konkretnoj odgovornosti. Sve skupa se koristi u političke svrhe od strane oporbe, ali koristiti tragediju da se nekome pokušava nešto nametnuti nije korektno. Ta javna nabava je provedena transparetno i nije bilo ništa sumnjivo', poručio je Butković.

9.43 Prvo pitanje postavio je manjinski zastupnik Veljko Kajtazi i to ministru gospodarstva Anti Šušnjaru. 'Smatram da mjere oko cijene energenata ne treba smanjivati svima. Planirate li promijeniti prstup i zaštititi one koji su socijalno najugroženiji', upitao je Kajtazi.

'Pomalo se vraćamo na tržišni model. Taj paket vezano za energiju je 165 milijuna eura. Smatramo i u pravu ste kad kažete da treba štiti najranjivijei ovim mjerama ih štititmo. Do izrade registra stanovništva moramo donositi mjere koje su linearno usmjerene prema svim građanima, a nakon registra moći ćemo ciljanije to rješavati', kazao je Šušnjar.

9.37 Počela je nova sjednica Sabora u novom prostoru. 'Sve vas pozdravljam na našoj novoj adresi. Ovdje ćemo raditi sve dok ne bude obnovljna naša zgrada na Markovom trgu. Zahvalio bi se svima koji su pomogli da se preselimo, Hrvatskoj vojsci i svima koji su dali svoj doprinos', poručio je na početku Gordan Jandroković.

'Postoji još nešto radova koji će biti gotovi u iduća dva tjedna. Molim još za malo strpljenja, a sve probleme molim da signalizirate', kazao je predsjednik Sabora.

Sjednica Sabora Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

Jandroković je uoči sjednice naglasio da očekuje podizanje kvalitete saborskih rasprava. Saborska sjednica počinje aktualnim prijepodnevom, na kojem će zastupnici premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima postaviti 40 pitanja.

Prvo pitanje postavit će manjinski zastupnik Veljko Kajtazi, a posljednje HDZ-ov Goran Ivanović.

Na dnevnom redu nove sjednice, za sada, je 101 točka, a očekuju se i nove. Pred zastupnicima će se tako naći različita izvješća o radu, usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a, rebalans proračuna a zatim i proračun. Čeka ih i novi krug porezne reforme, kao i izbor 10 sudaca Ustavnog suda. Od oporbenih inicijativa raspravljat će primjerice o interpelaciji o radu Vlade u sektoru energetike.