POLICIJSKA AKCIJA

U Slovačkoj uhićeno 13 sudaca koje se povezuje s biznismenom optuženim za ubojstvo novinara i njegove zaručnice

13.03.2020 u 22:11

Bionic
Reading

Trinaest slovačkih sudaca i još pet osoba povezanih s kontroverznim tajkunom Marijanom Kočnerom, osumnjičenim za ubojstvo novinara Jana Kucijaka i njegove zaručnice Martine Kušnerove, uhićeno je u četvrtak te optuženo za korupciju i ometanje istrage

Slovačka policija priopćila je da je Jedinica za borbu protiv kriminala nacionalne kriminalističke agencije (NAKA) u akciji Oluja uhitila 13 sudaca, bivšeg suca, stečajnog upravitelja, odvjetnika i dvije osobe za koje se ne navodi njihova funkcija. Obavljeni su i pretresi domova osumnjičenika, među kojima su bivša zamjenica slovačkog ministra pravosuđa Monika Jankovska i sutkinja Zuzana Marunijakova, a koja je donijela presudu u korist Kočnera u vezi s krivotvorenim mjenicama televizijske kuće Markiza.

Kako javljaju slovački mediji, uhićeni državni dužnosnici rade u različitim sudovima u Bratislavi, a optužbe protiv njih se, između ostalih, temelje na telefonskim komunikacijama otkrivenim u Kočnerovu mobitelu.

Suđenje Kočneru i još trojici optuženih za ubojstvo novinara i njegove zaručnice je u tijeku. Optuženi Zoltan Andruško na sudu je teretio Kočnera da je naredio dvostruko ubojstvo, a njemu je u sklopu dogovora s tužiteljima smanjena zatvorska kazna s 25 na 15 godina zatvora. Bivši vojnik Miroslav Marček je pak tijekom suđenja priznao da je hicima iz pištolja ubio novinara i njegovu zaručnicu.

Novinar Kucijak bio je poznat po razotkrivanju poreznih prijevara biznismena povezanih s najvišim slovačkim dužnosnicima. On i njegova zaručnica ubijeni su u njihovoj kući u veljači 2018., što je izazvalo ulične prosvjede i na kraju dovelo do ostavke premijera Roberta Fica.

Istragom je utvrđeno da je Kočner stvorio mrežu kontakata s političarima, sucima i tužiteljima koji su mu pomagali u poslovanju, a u odvojenim suđenjima zbog krivotvorenja i ugrožavanja sigurnosti u veljači je osuđen na 19 godina zatvora.