dan d

U Splitu obilježena 80. obljetnica iskrcavanja u Normandiji

08.06.2024 u 18:47

Bionic
Reading

Na svečanom obilježavanju 80. obljetnice savezničkog iskrcavanja u Normandiji, u subotu u Splitu istaknuto je kako 'duh Normandije' nije vezan samo za prošlost nego on vrijedi i danas, kada je nužno zajedničko djelovanje kako bi se pomoglo Ukrajini koja izvrgnuta agresiji Rusije

Na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici, koju je organizirala Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista (Vedra), nazočili su veleposlanici SAD-a, Francuske, Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kanade i Njemačke te dvojica bivših hrvatskih predsjednika, Ivo Josipović i Stipe Mesić.

Američka veleposlanica u Hrvatskoj Nathalie Rayes istaknula je da su iskrcavanjem u Normandiji Saveznici zajednički pobijedili tiraniju i nacizam, te donijeli mir u Europi. Ali, dodala je, taj je mir sada u velikoj opasnosti zbog agresije Rusije pod vodstvom Vladimira Putina na Ukrajinu.

"Ruska neisprovocirana agresija na Ukrajinu stavlja na kušnju sigurnost, prosperitet budućnost Europe i njenih transatlantskih partnera," istaknula je američka veleposlanica Rayes.

Prema njezinim riječima, kao što su Saveznici prije 80 godine iskrcavanjem u Normandiji zajednički pobijedili u Drugom svjetskom ratu, tako i sada zajedničkim djelovanjem Saveznici trebaju pomoći Ukrajini.

"Duh Normandije nije vezan samo za prošlost, nego je to temelj koji nas i sad inspirira da pomognemo ukrajinskom narodu," poručila je američka veleposlanica.

Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Fabien Fieschi rekao je kako je iskrcavanje u Normandiji označilo početak kraja jedne agresije, ali danas smo ponovno suočeni s drugom agresijom, ova put Rusije na Ukrajinu, te s ruskim imperijalizmom.

"Brutalna agresija Rusije na Ukrajinu pokazuje da mir nije vječan i da je sigurnost ugrožena;" kazao je francuski veleposlanik.

Veleposlanica Kanade u Hrvatskoj Jessica E. Blitt i britanski veleposlanik u Hrvatskoj Simon Thomas u svojim su govorim također isticali kako je iskrcavanje u Normandiji prije 80 godina označilo početak kraja nacizam i fašizma i uspostave demokracije i mira koli su danas ugroženi Ruskom agresijom na Ukrajinu.

Njemački veleposlanik u Hrvatskoj Christian Hellbach je istaknuo kako je iskrcavanje u Normandiji označilo kraj Trećeg Rajha i početak "oslobođenja Njemačke od nacizma."

"Za Njemačku je iskrcavanje u Normandiji početak novog poglavlja u našoj povijesti i pomirenja sa susjedima," dodao je veleposlanik Hellbach.

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović je istaknuo kako nazočnost veleposlanika savezničkih zemlja na današnjoj svečanosti u Splitu šalje poruku "što je bilo ispravno u Drugom svjetskom ratu" u kojem su poraženi fašizam i nacizam.

"Hrvatska nikad nije bila velesila, ali je zajedno s drugim narodima bivše Jugoslavije dala doprinos pobjedi antifašizma," kazao je Josipović. Dodao je kako nije važno isticati 'tko je što bio u Drugom svjetskom ratu', ali je važno govori o pobjedi antifašizma.

Predsjednik Udrugr veterana Domovinskog rata i antifašista - Vedra, Ranko Britvić rekao je da je današnja svečanost u Splitu "iznimno važna" i Kako su "partizani priznati da su se borili na pobjedničkoj strani Saveznika, a ne ustaše, četnici i kvislinzi."

Predsjednik Saveza antifašističkih borac i antifašista Hrvatske (SABA) Ivan Fumić na svečanosti u Splitu je nosio kapu s crvenom petokrakom.

U povodu 80. obljetnice iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji, danas je u Trogiru na Gradskom groblju položen vijenac na grob Marinka Bakice, trogirskog Hrvata, pripadnika američke 5. specijalne inženjerijske brigade koji je poginuo prvog dan invazije na Normandiju, 6. lipnja 1944.

U Dioklecijanovoj palači je otvorena izložba "Velike priče: 1944. D - DAY I MI".