UN:

U Turskoj je milijun i pol sirijskih izbjeglica

24.09.2014 u 14:13

Bionic
Reading

U Turskoj se trenutačno nalazi više sirijskih izbjeglica nego u bilo kojoj drugoj zemlji, a vlada njihov broj procjenjuje na oko milijun i pol, izvijestio je u srijedu glasnogovornik UNHCR-a Selin Una

U posljednjih nekoliko dana u Tursku je stigao najveći broj sirijskih izbjeglica od početka rata prije tri godine, kazao je Unal. Među izbjeglima je i oko 140.000 Kurda koji su nedavno stigli iz kurdskih sela u sjevernoj Siriji bježeći pred napadima pripadnika Islamske države.


'Ovo je najveći priljev izbjeglica u zemlju u posljednje 3 i pol godine, otkad je počela kriza', rekao je za dpa Unal dodavši da se u Turskoj 'trenutačno nalazi puno očajnih ljudi koji su pobjegli pred džihadističkim napadima iz Kobanea'.

Dpa prenosi i kako je Turska, unatoč tomu što je pružila utočište najvećem broju Sirijaca u bijegu pred sukobima, dobila najmanje međunarodne humanitarne pomoći namijenjene izbjeglicama.

Na UN-ov poziv da se za sirijske državljane u Turskoj prikupi 497 milijuna dolara pomoći ove je godine prikupljeno samo 21 posto. 'Nažalost ne možemo učiniti više ukoliko ne dobijemo više konkretne potpore', kazao je Unal.