KAVEZ JE MOJA FURKA

UFC Undisputed 3

13.12.2011 u 13:42

Bionic
Reading

UFC Undisputed nezaobilazan je naslov i 'must have' za sve ljubitelje virtualne slobodne borbe. Ova franšiza uskoro će dobiti treći nastavak, a koje su novosti programeri u nju ubacili i kako će igra izgledati, saznajte u nastavku

Prvi UFC Undisputed koji se pojavio 2009. godine osvojio je svijet gaminga u trenu, i to sasvim zasluženo. Osim što je to bila prva igra takve tematike odnosno prva igra kojoj je korijen bio slobodna borba (sport čija je popularnost u to vrijeme bila u velikoj ekspanziji, pogotovo u SAD-u) naslov je imao odlično riješene kontrole koje su se unatoč brojnim potezima i kombinacijama istih uz malo vježbe moglo dovesti do savršenstva i u krajnjoj liniji do nepobjedivosti. Ne zaboravimo spomenuti ni grafički prikaz koji je bio uz bok Eletronic Artsovoj franšizi Fight Night. Pod tim mislim na odlične animacije pokreta i iznimno uvjerljive kapljice znoja koje su se nakon nekoliko minuta borbe počele jasno ocrtavati na tijelima boraca. Njegov nastavak, istini za volju, nije dostigao razinu prethodnika prvenstveno zbog sveopćeg dojma da je to u biti malo dorađen original, a ne punokrvni nastavak.

Kako god bio slučaj, treći nastavak franšize pokušat će u igrin gameplay donijeti pregršt novotarija: od novih poteza i pokreta do novih faca u ionako bogatom rosteru boraca, a sve kako bi se svidio što širem dijapazonu igrača koji su možda preskočili prethodni nastavak. Kada govorimo o broju individua s kojima možete igrati igru, moramo reći kako UFC Undisputed 3 sadrži preko 150 pojedinaca koji su raspodijeljeni kroz sedam kategorija (u odnosu na prethodnika dodane su pero-laka i bantam kategorija). U odnosu na prethodnika dodano je borilište bez popularnog kaveza gdje vrijede i nešto drugačija pravila pa će tako biti dopušteno udaranje protivnika koljenom u glavu iako je on već na podu. Prema riječima izdavača, ovaj mod je dodan kako bi se dobilo na raznovrsnosti i kako bi se odmaklo od tipične 'in cage' strategije.

Kao što je to slučaj u većini današnjih igara, kontrole su poboljšane i prilagođene za novopečene igrače koji ne bi trebali imati previše problema kod privikavanja na iste. Štoviše, za totalno casual igrače u igri postoji i tzv. 'amateur' mod koji dodatno pojednostavljuje izvođenje poteza i udaraca. Ipak, veterani ove igre će u odnosu na 'casual' igrače biti u prednosti ako se nađu u borbi jedan na jedan. U prijašnjim nastavcima jedna od najvećih zamjerki igrača bilo je prekomplicirano izvođenje poteza kada ležite na parteru. Sada je i taj gameplay element promijenjen, pa tako više nećete morati gljivu okrenuti milimetarskom preciznošću kako biste izveli željenu polugu ili okret, već će se u takvim situacijama pojaviti 'on screen diagram' pomoću kojeg ćete pokušati nadmudriti protivnika kroz svojevrsnu mini igru mačke i miša. Na sve to će utjecati i nekoliko elemenata, počevši od sposobnosti vašeg borca za borbu u parteru do količine energije koja je preostala odnosno koliko je isti iscrpljen.

Sve u svemu, ovi jednostavni dodaci u igrinom gampelayu trebali bi igraču dati još bolji osjećaj same borbe, a tome svakako uvelike pridonosi i odlična grafika, još brutalniji nokauti, autentični komentari i proširene težinske kategorije koji zajedno čine najzaokruženiji proizvod ove vrste dosada. Igra bi se trebala pojaviti sredinom siječnja 2012. godine, i to samo za PlayStation 3 i Xbox 360.

UFC 3 Undisputed gameplay