smrt na svakom koraku

Ukrajina kaže da je pet osoba poginulo u granatiranju Mikolajiva

15.04.2022 u 23:07

Bionic
Reading

Pet osoba ubijeno je u petak u granatiranju ukrajinskog grada Mikolajiva, a upotrijebljeno je kasetno streljivo, rekao je u petak na Telegramu guverner Mikolajivske oblasti Vitalij Kim

Reuters nije uspio nezavisno potvrditi izvješće. Rusija niječe da cilja civilna područja u Ukrajini.

Ranije u petak guverner Harkivske oblasti objavio je da je najmanje sedam osoba poginulo, a 34 je ranjeno u ruskim bombardiranjima upravo stambenih četvrti u Harkivu, velikom gradu na sjeveroistoku Ukrajine

Više od 500 civila poginulo je u toj regiji koja graniči s Rusijom od početka ruske invazije 24. veljače, rekao je guverner Oleg Sinegubov.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Oleksandr Моtuzjanik izjavio je u petak da je Rusija, prvi put od početka invazije, upotrijebila strateške bombardere za napad na opkoljeni lučki grad Mariupolj.

Ranije u petak, rusko ministarstvo obrane reklo je da je tijekom noći krstarećim projektilima pogodilo vojnu metu u rubnom dijelu Kijeva i obećao nove udare na ukrajinski glavni grad, kao odgovor na ukrajinske napade na ruske ciljeve.

Također je navelo da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad čeličanom Iljič u Mariupolju koji je tjednima pod opsadom ruskih snaga.

Snažne eksplozije čule su se nakon što je rusko ministarstvo obrane objavilo da je Moskva, vodeći brod ruske Crnomorske flote, potonuo dok je bio tegljen nakon što je teško oštećen.

Ukrajina je tvrdila da je šteta na Moskvi rezultat jednog od njezinih raketnih napada. Rusko ministarstvo obrane govorilo je samo o izbijanju požara i eksploziji streljiva.

  • +4
Razrušeni Mikolajiv Izvor: Profimedia / Autor: Vincenzo Circosta / Zuma Press / Profimedia

Sjedinjene Države sada vjeruju da je potopljena ruska raketna krstarica Moskva, zapovjedni brod ruske Crnomorske flote, pogođena dvjema ukrajinskim raketama, rekao je u petak viši američki dužnosnik.

Viši dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao je da su Ukrajinci upotrijebili  protubrodske rakete Neptun.

SAD vjeruje da je bilo ruskih žrtava, iako su brojke nepoznate, dodao je dužnosnik.

Rusi tvrde da je zapovjedni brod ruske Crnomorske flote potonuo tegljen po olujnom nevremenu jer je prethodno teško oštećen u požaru koji je izazvala eksplozija streljiva. 

Također ruske vlasti kažu da je svih 510 članova posade Moskve evakuirano, što bi ukazivalo na to da je brod napušten u relativno kontroliranim uvjetima, odnosno da nije stradao od raketa jer bi u tom slučaju sigurno došlo do gubitaka među posadom. 

Reuters nije uspio potvrditi tvrdnje nijedne strane.