objavljen video

Ukrajinci bojevim glavama uništili ključni ruski most: Odsječeno na tisuće ruskih vojnika

10.09.2024 u 10:42

Bionic
Reading

Video koji je objavila ukrajinska vojska pokazuje najmanje tri izravna pogotka teškim naoružanjem napunjenim kazetnim streljivom. Vjerojatno se radilo o HIMARS-u

Trupe Kremlja izolirane su u pograničnoj regiji Kursk te su izgubile posljednji put prema sigurnom području. Ruski vojnici vjerojatno su zarobljeni nakon ukrajinskog raketnog ili bombaškog napada koji je srušio taktički važan cestovni most preko rijeke Sejm, piše Kyiv Post.

Dnevni napad koji je pogodio armirano-betonsku konstrukciju snimili su dronovi kojima upravlja ukrajinska jedinica taktičkih bespilotnih letjelica Khorne Group, a koja je 8. rujna objavila snimku udara. Videosnimke drona pokazale su kako tri oružja uzastopce pogađaju već oštećeni središnji raspon mosta s gotovo vrhunskom preciznošću.

Prve dvije bojeve glave raspršile su kazetnu municiju koja je detonirala na mostu ili u vodi, a treće oružje detoniralo je jednom eksplozijom. Khorne u izjavi navodi da se most nalazi u blizini sela Karizh u regiji Kursk i da, nakon udara, više nije upotrebljiv za vozila.

Ukrajinska vojska u ponedjeljak je objavila snimku ruske kamere koja vjerojatno prikazuje napad iz perspektive vozača. Geolokacija Kyiv Posta potvrdila je da je lokacija udara blizu Karizha, naselja jugoistočno od rijeke Sejm.

Most je potpuno neprohodan

Ruski društveni mediji prošli tjedan pokazali su da je most, koji je već bio oštećen ukrajinskim napadima prethodnih tjedana, prohodan za civilna vozila s uskim kotačima kojima upravljaju vozači spremni na rizik.

Od ponedjeljka, prema najnovijim videosnimkama koje je pregledao Kijev, most se još uvijek može prijeći pješice ili biciklom, ali ne i većim vozilima. Glavni ukrajinski mediji izvijestili su da je potpuno neprohodan nakon najnovijih udara.

Ambiciozna ukrajinska ofenziva 6. kolovoza na rusku regiju Kursk zarobila je stotine ruskih vojnika i zauzela pojas od otprilike 25 kilometara puta 55 kilometara teritorija Ruske Federacije u nešto više od mjesec dana borbi.

Iznenađujući udar kijevskih snaga na Rusiju ostavio je neke trupe Kremlja odsječenima jer jedini putevi do i od pograničnog područja, gdje su bili stacionirani, prelaze tri mosta preko rijeke Sejm, a svi su bili pod intenzivnom vatrom Ukrajine.

Ukrajinci uništili tri važna mosta

Do 20. kolovoza dva su mosta uništena bombama iz zraka ili taktičkim projektilima, a onaj kod Karizha je oštećen. U videu 8. rujna obrasci raspršenosti kazetnog streljiva i razmjeri eksplozija bili su vidljivo slični ili čak identični obrascima eksplozija američkih raketa M30 GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) u prošlim udarima, ali Kyiv Post nije mogao potvrditi da je baš to oružje snimio dron.

Osim M30, ukrajinska vojska koristi naslijeđeno raketno topništvo iz sovjetske ere koje ispaljuje kazetnu municiju i mali broj bombi iz zraka s kazetnom municijom, a njih su donirali zapadni saveznici.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga u izvješćima o situaciji u nedjelju i ponedjeljak nije spominjao rijeku Sejm ili ruske snage koje su možda odsječene u sektoru južno od tog plovnog puta, ali je tvrdio da ukrajinske trupe i dalje napreduju i da se ofenziva na Kursk nastavlja prema planu.

Prema izjavama ukrajinske vojne obavještajne agencije HUR, prošli napadi na mostove na rijeci Sejm pokrenuti su američkim raketnim topništvom HIMARS, uz podatke koje su prikupili operateri HUR-a.

Grupa Khorne je taktička postrojba bespilotnih letjelica koja djeluje sa 116. mehaniziranom brigadom, borbenom formacijom za koju se izvješćuje da se trenutno bori u regiji Kursk.

Od sredine kolovoza ruski vojni inženjeri izgradili su najmanje tri pontonska mosta na Sejmu, a oni su, prema ukrajinskim vojnim medijima, uništeni nakon što su ih pronašli njihovi izvidnici. Broj i postojanje ruskih pontonskih mostova preko Sejma, ili eventualno njihovo nepostojanje, ruska je vojna tajna.

Odsječene tisuće ruskih vojnika

U ovom je sektoru rijeka Sejm široka najmanje 20 metara i preduboka da bi se pregazila, ali se lako može prijeći malim čamcem ili plivanjem.

Prema ukrajinskim medijskim izvješćima, uništenje svih mostova preko Sejma ostavilo je čak 3000 ruskih vojnika odsječenim unutar džepa zemlje širokog oko 30 i dubokog 20 kilometara.

Prema priopćenju ruskog ministarstva obrane u ponedjeljak, snage Kremlja raspoređene u regiji Kursk bore se iz stabilne obrane na svim lokacijama.