BESPILOTNI SUSTAVI

Ukrajinci pokazali nove dronove: Jedan stane u dva ruksaka, drugi nosi pet tona eksploziva

04.05.2023 u 06:30

Bionic
Reading

Ukrajinci su ovih dana predstavili novu izviđačku bespilotnu letjelicu MiniShark te novo bespilotno podvodno vozilo Toloka dometa čak 2000 kilometara. Oba drona nalaze se u fazi ispitivanja, a tportal donosi njihove tehničke i operativne karakteristike

Iza drona MiniShark, navodi specijalizirani blog Militarny, stoji ukrajinska državna tvrtka Ukrspecsystems te je letjelicu prikazala na izložbi domaćih obrambenih inovacija Brave1. Prema razvojnim programerima, MiniShark je prvenstveno dizajniran za obavljanje izviđačkih zadaća, a može otkrivati ciljeve na zemlji u korist topništva, specijalnih snaga i drugih kopnenih postrojbi.

Proizvođač ističe da je operativni domet MiniSharka 35 kilometara te da su neke od njegovih prednosti ručno lansiranje i jednostavan transport. Cijeli sustav, naime, stane u dva ruksaka.

Raspon krila bespilotne letjelice iznosi 2,6 metara, a duljina 125 centimetara. Dron ima maksimalnu težinu pri polijetanju do pet kilograma i autonomiju leta u trajanju od dva sata. Najveća deklarirana brzina leta iznosi 120 kilometara na sat, a radna visina iznosi oko 1000 metara.

Deseterostruko optičko povećanje

Programeri ističu da se dron može opremiti optičko-elektroničkim sustavom s 10-strukim optičkim povećanjem. Raspon radnih temperatura tijekom rada novog drona je između -15 °C i +45 °C. Nakon završetka misije leta MiniShark je sposoban izvršiti autonomno slijetanje.

Predstavnik tvrtke izvijestio je da je rad na razvoju novog drona započeo na zahtjev ukrajinske vojske za takvim zrakoplovom te se trenutno nalazi na tvorničkim testovima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Militarnyi

U prosincu 2022. Ukrspecsystems je predstavio ažurirani model izviđačke bespilotne letjelice Shark, koju će uskoro koristiti Oružane snage Ukrajine. Ažurirani izviđački dron ima raspon krila od 3,4 metra i jaču bateriju, a ona će omogućiti bespilotnoj letjelici da ostane u zraku do četiri sata.

U Ukrajini istovremeno razvijaju podvodna vozila bez posade. Riječ je o dronu Toloka, razvijenim u nekoliko inačica, a jedan od prototipova također je prikazan na izložbi Brave1.

Dizajneri podvodnog drona naglašavaju da će operativni domet iznositi čak 2000 kilometara te da je plovilo sposobno identificirati zonu ometanja. Prema navodima proizvođača, može ostati u stanju pripravnosti do tri mjeseca.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Suchomimus

Podvodni dron je opremljen sustavima za automatsko skeniranje područja i to 3D sonarom, hidrofonom i kamerom, što omogućuje mapiranje minskih polja u operacijama razminiranja. Sustav za navođenje koristi GPS ili radi pomoću inercijalnog navigacijskog sustava u nedostatku GPS-a (pod vodom) ili tijekom ometanja.

Pasivni sonar i termovizijske kamere

Treba istaknuti da Toloka identificira mete pomoću video i termovizijskih kamera te vizualno pomoću neuronske mreže. Sustav za navođenje pak uključuje pasivni sonar odgovoran za identifikaciju i određivanje smjera podvodnih i površinskih objekata pomoću hidrofonskog sustava. Uključeni su i ultrazvučni sonari (aktivna sonikacija) na maloj udaljenosti, što omogućuje nalaženje smjera i identifikaciju veličine objekta.

  • +2
MiniShark/Toloka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Militarny.ua

Ukupno se razvijaju tri inačice Toloke: TLK 1000 (dužine od 4 do 12 metara), TLK 400 (od 4 do 6 metara) i TLK 150 (dužine 2,5 metara). TLK 150 će biti opremljen električnim pogonskim sustavom, imat će operativni domet od 100 kilometara, a moći će nositi između 20 i 50 kilograma eksploziva.

TLK 400 će moći nositi pola tone eksploziva, uz domet od 1200 kilometara. TLK 1000 imat će pak domet od 2000 kilometara, a moći će nositi čak 5000 kilograma eksploziva.