istočni front

Ukrajinci tvrde da su potisnuli ruske snage iz dijela Časiv Jara

28.06.2024 u 06:36

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska priopćila je u četvrtak da su njene snage istjerale ruske trupe iz okruga u gradu Časiv Jar na istočnoj fronti, dok pak moskovske snage izvještavaju o uništavanju komunikacijskog tornja i ostvarenom napretku

Časiv Jar smješten je na uzvisini oko 20 kilometara zapadno od Bahmuta, grada koji su ruske snage zauzele prije godinu dana, a obje strane ga vide kao potencijalnu polaznu točku za rusko napredovanje prema ključnim gradovima istočne regije Donjeck, uključujući Kramatorsk i Slovjansk. Glasnogovornik vojske Nazar Vološin je novinskoj agenciji Ukrinform izjavio da su ukrajinski branitelji istisnuli ruske snage iz okruga Kanal u Časiv Jaru. "Neprijateljske vojske više nema", rekao je.

Vološin je za druge ukrajinske medije izjavio da su ruske trupe granatirale ukrajinske snage u više od 200 navrata u protekla 24 sata, uglavnom na južnim prilazima gradu. Glavni stožer ukrajinske vojske je u kasnom večernjem izvješću u četvrtak naveo da su ruske trupe šest puta pokušale potisnuti ukrajinske snage u blizini Časiv Jara. Tri su napada odbijena, a područje je još zahvaćeno borbama, naveli su.

Veleposlanstvo Ukrajine u Washingtonu objavilo je na društvenoj platformi X apel da se zaustavi napredovanje Rusije na Časiv Jar, ustvrdivši da Rusija "očajnički pokušava izbrisati grad, ciljajući čak i na oštećene crkve i civilne stambene blokove".

  • +13
Časiv Jar Izvor: Profimedia / Autor: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

"Moramo spriječiti Rusiju da ga pretvori u grad duhova, prije nego što bude prekasno", poručili su. Ruska novinska agencija Tass objavila je izjavu zapovjednika ruske brigade Stanislava Orlova, koji je rekao da su njegove snage uništile komunikacijski toranj na najvišoj točki grada.

"To je omogućilo proboj bez gubitaka", navodi se u izjavi. Ukrajina je dugo očekivala rusko napredovanje prema gradu, podsjeća Reuters. Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski izjavio je prošlog mjeseca da su se moskovske snage nadale zauzeti Časiv Jar do 9. svibnja i ceremonije obilježavanja godišnjice sovjetske pobjede u Drugom svjetskom ratu.

sve osim nogometa

Učitavanje...