istočna regija

Ukrajinske snage povukle se iz dijela Časiv Jara

04.07.2024 u 14:37

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska u četvrtak je objavila da su se njezine trupe povukle iz dijela Časiv Jara u istočnoj regiji Donjeck, dan nakon što je Rusija izvijestila da su njezine snage preuzele kontrolu nad dijelom toga strateški važnog grada

Časiv Jar nalazi se na uzvisini. Uspostave li ruske snage potpunu kontrolu nad gradom, u budućnosti bi ga mogle koristiti kao polaznu točku za daljnje napredovanje prema zapadu i ukrajinskim gradovima Kramatorsku i Slovjansku.

Rusko ministarstvo obrane u srijedu je izvijestilo da su ruske vojne snage preuzele kontrolu nad okrugom "Novji" koji se nalazi zapadno od kanala Siverski Donjec-Donbas, a prolazi kroz istočni dio grada.

"Postalo nam je nepraktično održavati nadzor nad dijelovima grada nakon što je neprijatelj onamo ušao. Bili su ugroženi životi i zdravlje naših vojnika, a i položaji naših branitelja pritom su uništeni", rekao je za ukrajinsku tv vojni glasnogovornik Nazar Vološin. "Zapovjedništvo se odlučilo povući na bolje zaštićene položaje, no ni u tome području neprijatelj ne prestaje s aktivnim borbenim djelovanjem", rekao je.

Ruske snage, koje su pokrenule invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. u posljednjih nekoliko tjedana postupno napreduju u regiji Donjeck, nastojeći otvoriti novu frontu blizu sjeveroistočnoga grada Harkiva.

Napredovanje u regiji Harkiva je zaustavljeno, ali ukrajinski vojni analitičari priznaju da je 2024. godina bila teška za Ukrajinu na bojnome polju, na što je utjecalo i kašnjenje američke vojne pomoći.

Ukrajinske vojne snage u dnevnom su izvješću objavile da je u posljednja 24 sata vođena 161 vojna bitka, od čega ih se većina odvijala u regiji Donjeck. U izvješću stoji i da su ukrajinske vojne snage spriječile ruske snage da probiju ukrajinsku obranu na Kramatorskoj fronti, koja uključuje područja blizu Časiv Jara.