bitka za Vuhledar

Ukrajinski grad tvrđavu već dvije godine brani ista brigada. Prijeti joj opkoljenje

24.09.2024 u 20:00

Bionic
Reading

Ukrajinski grad Vuhledar, smješten u Doneckoj oblasti, već dvije godine uspješno brani 72. mehanizirana brigada. Unatoč enormnim gubicima, uspjela je zadržati ključne pozicije, ali sad joj prijeti opkoljavanje - ruske vojske započele su napad na grad

Početkom 2023., u siječnju i veljači, Vuhledar je postao poprište jedne od najintenzivnijih bitaka na istoku Ukrajine. U 11. i 12. mjesecu ruske ofenzive na Ukrajinu, 72. mehanizirana brigada uspješno je odbila napade ruskih snaga koje su brojčano bile dvostruko veće. Unatoč stalnom bombardiranju i pokušajima proboja, zadržala je linije obrane.

Vuhledar se nalazi na vrlo važnom dijelu bojišta, na kojem se zapadno-istočna linija obrane okreće prema sjeveru, pružajući zaštitu cijelom južnom bojištu što se proteže sve do Kurske oblasti u Rusiji. Gubitak Vuhledara za Ukrajinu značio bi otvaranje prostora za dublji ruski prodor u Donecku oblast i potencijalnu destabilizaciju cijelog južnog fronta, piše Forbes.

Intenziviranje sukoba i ruska strategija

Iako su ruski napadi u drugim sektorima bojišta postali slabiji tijekom ljeta 2023., borbe oko Vuhledara ne prestaju. Ruske snage, predvođene 40. mornaričkom brigadom, ne odustaju od pokušaja da zauzmu grad. Njihova taktika uključuje konstantne pokušaje probijanja ukrajinskih linija pomoću oklopnih vozila, motocikala i improviziranih vozila poput onih za golf. Međutim ovaj nekonvencionalni pristup pokazao se fatalnim jer su ukrajinske snage, koristeći mine, dronove, artiljeriju i protuoklopne rakete, uspjele uništiti većinu ruskih jedinica prije nego što bi se približile gradskim linijama obrane.

Posebno smrtonosne bile su ceste oko Vuhledara jer su, prekrivene minama, postale zamka za ruske snage. Ukrajinske obrambene snage pretvorile su ih u 'poligone smrti' te je svaki pokušaj prodora rezultirao ogromnim gubicima za rusku vojsku. Međutim situacija se promijenila kada su Rusi preusmjerili napore prema područjima sjevernije, kod sela Vodiane, gdje su ceste manje minirane, a ruska avijacija osigurava podršku zračnim napadima.

Oslabljena, ali otporna brigada

Iako 72. mehanizirana brigada nije najbolje opremljena, u posljednje dvije godine uspjela je zadržati operativnu sposobnost zahvaljujući tenkovima T-64, borbenim vozilima BMP-2 i haubicama M-109, donaciji zapadnih saveznika. No i najotpornija brigada ima svoje granice. Nakon gotovo dvije godine stalnih borbi, neprekidnih od lipnja 2023. godine, vojnici su iscrpljeni, a oprema se troši. Brigada, koja broji oko 2000 ljudi, suočena je s konstantnim napadima neprijatelja koji ima nadmoćne resurse.

Iako su imale stalan dotok američkih borbenih vozila M-2 Bradley, te su snage nakon 15 mjeseci povučene s bojišta. Očekuje se da će doći u sličnu situaciju, no ukrajinska vojska trenutno nema dovoljno onih koje bi mogle preuzeti njihovu ulogu.

Pritisci na ukrajinske resurse

Problem zamjene iscrpljenih jedinica postao je jedna od glavnih prepreka za ukrajinsku vojsku. S obzirom na to da Ukrajina istovremeno vodi ofenzivu na sjeveru i brani ključne pozicije na istoku i jugu, resursi su razapeti na sve strane. Nedostatak moderne opreme i vozila samo otežava situaciju. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je izjavio da vojska trenutno formira 14 novih brigada, no samo njih četiri imaju dovoljno opreme za potpuno djelovanje.

  • +4
Bojišnica kod Vuhledara Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ova činjenica naglašava kritičnu situaciju u kojoj se nalazi 72. mehanizirana brigada. Bez odgovarajuće zamjene ili dodatne pomoći, pitanje je koliko dugo vojnici mogu izdržati na prvoj crti.

Potreba za hitnom pomoći

Iako ukrajinska vojska ima moralnu podršku zapadnih zemalja, stvarna vojna pomoć na terenu i dalje je nedostatna. Saveznici, posebno SAD i Europska unija, poslali su velik broj vojnih vozila i opreme, no to nije dovoljno da pokrije sve ukrajinske jedinice. Činjenica da samo četiri nove brigade imaju potpunu opremu, dok su ostale prepuštene oskudnim resursima, oslikava izazove s kojima se suočava Ukrajina.

Analiza ukrajinske grupe Frontelligence Insight upozorila je da bi situacija kod Vuhledara mogla postati jako dinamična, što znači da bi daljnja eskalacija mogla brzo promijeniti stanje na bojištu. Ruske jedinice pomalo zaobilaze 72. brigadu i prijeti joj opkoljavanje.