BEZ DODATNIH TROŠKOVA

Ulaskom u EU i novi dokumenti za hrvatske građane

21.04.2013 u 21:19

Bionic
Reading

Novi izgled dokumenata, s novim podacima i funkcijom, očekuje građane od 1. srpnja i sve to u skladu sa standardima Europske unije, donosi Nova TV, uz napomenu da promjene neće donijeti nove troškove ni višesatno čekanje u redovima

U osobnim dokumentima konačno će mjesto dobiti i OIB, najavljuje Nova TV, no i sa starom osobnom iskaznicom građani Hrvatske moći će preko granice u zemlje EU. Putovnice koje se u Hrvatskoj izdaju već četiri godine u skladu su s uredbom EU i također će vrijediti do svog isteka, baš kao i svi drugi dokumenti.

Stari dokumenti i dalje vrijede, ali će postupno, kako im bude istjecala valjanost, odlaziti u povijest. Novi vozači imat će vozačke dozvole u obliku kartice, koje će zbog svog novog formata biti mnogo praktičnije.


Klasične radne knjižice zamijenit će elektroničke. U njih će se upisivati formalna i neformalna zanimanja i vještine. Tako bi radnicima trebale pružiti veću konkurentnost na tržištu rada.

Istekom roka valjanosti, kažu na Novoj TV, građani će dobiti nove dokumente, no i uvjeravaju da ulazak u EU, barem kada je riječ o ispravama, građani financijski neće osjetiti.