PLATILI porezni obvezniCI

Ured predsjednice na kotačima: Doznali smo koliko je Grabar Kitarović lani potrošila na seljenje

19.06.2018 u 17:53

Bionic
Reading

Izmještanje ureda s Pantovčaka u županije jedan je od najprepoznatljivijih poteza dosadašnjeg dijela mandata predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koji je u dijelu javnosti kritiziran dok ga drugi hvale kao primjer neposrednog kontakta s građanima. Nas je zanimalo koliko sva ta izmještanja koštaju porezne obveznike

Iz Ureda predsjednice odgovorili su nam da troškovi nisu veliki i da je tijekom 2017. godine na izmještanje Ureda predsjednice u županije potrošeno 41.147 kuna.

Troškovi obuhvaćaju, kako su naveli, dnevnice za državne službenike te troškove smještaja i prijevoza, a odnose se na izmještanje u pet županija: Požeško-slavonsku, Ličko-senjsku, Dubrovačko-neretvansku, Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Iz Ureda predsjednice pojasnili su da se troškovi izmještanja ne vode zasebno, već prema vrsti troška, kao što su dnevnice, smještaj i prijevoz, stoga ne posjeduju podatke o ukupno potrošenim sredstvima za sva izmještanja Ureda u tri godine mandata predsjednice Grabar Kitarović.

Štede, kažu, koliko je moguće

Napominju da se pri svakom izmještanju vodi računa o troškovima, odnosno njihovu smanjenju, koliko je to moguće. U tom smislu predsjednica i savjetnici odrekli su se dnevnica tijekom putovanja po Hrvatskoj te koriste putnička kombi vozila kao prijevozna sredstva, a ukoliko u županiji postoji vojni objekt u kojem mogu noćiti, koristi se vojni smještaj (npr. Dubrovačko-neretvanska županija, Istarska, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska), naveli su nam u odgovoru iz Ureda predsjednice.

  • +31
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Šibeniku Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipaničev

Također, u slučaju izmještanja Ureda predsjednice u županije koje su bliže Gradu Zagrebu, kažu da izbjegavaju noćenja i usluge smještaja radi dodatnih ušteda i smanjenja troškova. Troškovi posljednjeg izmještanja Ureda predsjednice u Osječko-baranjsku županiju, koje je bilo šesnaesto po redu, do sada nisu obrađeni. Uz tu županiju, predsjednica je u 2018. već gostovala u Karlovačkoj, Šibensko-kninskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, a rečeno nam je da se troškovi kreću na sličnoj razini kao i za 2017. godinu.

Do kraja mandata predsjednice Kolinde Grabar Kitarović predviđeno je izmještanje Ureda u sve hrvatske županije.

Predsjednica u posljednje vrijeme često koristi izmještanje Ureda da s terena kritizira Vladu, a prilikom svakog seljenja podiže se predsjednička zastava i intonira himna, čine se tome nastoji dati izvjesna doza ceremonijalne važnosti. Tijekom gostovanja domaćini omoguće predsjednici korištenje privremenog ureda u zgradi županije, a u dva-tri dana, koliko traje izmještanje, sastaje se s uglednicima, građanima i predstavnicima braniteljskih udruga te obilazi unaprijed dogovorene lokacije.

Podsjetimo se kako je izgledao program posljednjeg izmještanja Ureda u Osječko-baranjsku županiju i što je predsjednica ondje radila. Poslije dolaska u Osijek susrela se s predstavnicima Županije i Grada Osijeka, razgovarala je s nadbiskupom đakovačko-osječkim Đurom Hranićem, a potom obišla gradilište nove zgrade Centra za autizam, posjetila Graditeljsko-geodetsku školu Osijek, tvrtku Inspecto, Školu nogometa – NK Osijek te je u Osnovnoj školi Antunovac s djecom čitala ulomke iz djela Ante Gardaša 'Duh u močvari'.

  • +15
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posljednji put je premjestila svoj ured u Osječko-baranjsku županiju Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Potom se susrela s građanima iz Općine Darda i posjetila manifestaciju Pannonian Challenge.

Drugi dan posjeta započela je polaganjem vijenca kod kapelice Kraljice mira, u prigodi obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije, a potom je imala sastanke s članovima Vijeća nacionalnih manjina, predstavnicima Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata i Savjetom za branitelje te s rektorom osječkog Sveučilišta J.J. Strossmayera Vladom Gubercem.

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu obratila se nazočnima na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Osječko-baranjske županije, a u nastavku posjetila Donji Miholjac i Našice te Općinu Donja Motičina. Osim susreta s predstavnicima gradske vlasti i građanima, posjetila je tvrtku Kanaan u Donjem Miholjcu te Rukometni klub Nexe u Našicama.

  • +14
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović posjetila sajam OPG-ova Valpovštine Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Trećeg dana u Valpovu je obišla Sajam OPG-ova Valpovštine te održala sastanak s predstavnicima OPG-ova Osječko-baranjske županije. U Belišću je obišla tvrtku Harburg Freudenberger Belišće i Tvornicu papira DS Smith, Belišće Mill.

Posljednjeg dana boravka u Osječko-baranjskoj županiji nazočila je potpisivanju ugovora o dodjeli na korištenje nekretnina Osječko-baranjskoj županiji i u naselju Beketinci posjetila OPG Ivana Gašića, najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj, a boravak završila posjetom tvrtki Ancona grupa i susretom s pripadnicima 3. gardijske brigade Kune u Đakovu.