trgovanje utjecajem

Uskok pokrenuo istragu protiv šefa Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana

17.10.2024 u 10:33

Bionic
Reading

Uskok je službeno otvorio istragu protiv predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana zbog sumnje u trgovanje utjecajem

Priopćenje o pokretanju istrage Uskok je, ne navodeći Vrbanov identitet, objavio na svojim službenim internetskim stranicama.

'USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a te na osnovu rezultata više izvidnih i dokaznih radnji koje je neposredno proveo, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1961.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem.

Osnovano se sumnja da je okrivljenik, kao predsjednik Županijskog suda u Osijeku, tijekom veljače 2019. godine u Osijeku, koristio autoritet i utjecaj dužnosti koju je obnašao kako bi u jednom predmetu bez obzira na stvarno stanje spisa ishodio donošenje presude u korist tužitelja s kojim je osobno povezan. Naime, okrivljenik je sutkinji Općinskog suda u Osijeku koja je imala u radu taj predmet rekao da je tužitelj njegov prijatelj i da mora uspjeti u sporu te da odluku treba donijeti u roku od mjesec dana.

  • +10
Zvonko Vrban Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Nadalje se osnovano sumnja da je okrivljenik, u istom svojstvu, od kraja ožujka do sredine travnja 2022. u Osijeku, nakon što je saznao koja sutkinja Općinskog suda u Osijeku je dobila u rad predmet u kojem je tužitelj osoba s kojom je povezan, također koristio autoritet i utjecaj dužnosti koju je obnašao kako bi bez obzira na stvarno stanje spisa ishodio donošenje prvostupanjske odluke u korist tužitelja. Tako je sutkinji zaduženoj s predmetnim spisom u više navrata govorio kakvu bi odluku trebala donijeti navodeći pritom da je zahtjev tužitelja osnovan. U odnosu na javno objavljene tvrdnje okrivljenika ovaj Ured će provesti izvide', izvijestili su iz Uskoka.