Uskrsna pita s pinjolima i ricotta sirom
za 6 do 8 osoba
100 g šećera u prahu
3 velika jaja
2 žličice ekstrakta vanilije ili vrh mahune vanilije
1 žlica cijeđenog soka od naranče ili limuna
250 g ricotta sira
120 g riže
50 g pinjola
6 kora svježeg lisnatog tijesta bez jaja
80 g maslaca
Ova slasna, rustikalna pita podsjeća na bakin ''rajskoh''
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Izmiksajte šećer u prahu, jaja, vaniliju, sok od naranče ili limuna iricotta sir dok smjesa ne postane gusta i glatka.
Na tavici prepržite pinjole. U posebnom lončiću skuhajte rižu. Pomiješajte rižu i pinjole i ubacite u smjesu s ricotta sirom.
Rastopite maslac.
Uzmite kore lisnatog tijesta, jednu po jednu, premažite maslacem istavljajte, jednu na drugu, u kalup u kojemu inače pečete pite. Tijesto će prelaziti preko rubova, što je dobro, odnosno tako trebabiti.
U sredinu izlijte smjesu riže, ricotta sira i pinjola i ravnomjerno jerasporedite po kalupu. Sve zajedno zatvorite visećim rubovima tijesta i još jednom premažitemaslacem u tankome sloju.
Stavite pitu u pećnicu 35 minuta dok joj rubovi ne poprimezlatnožutu boju i postanu hruskavi. Kad je gotova pustite da se ohladi.
Pri serviranju je možete posipati šećerom u prahu, ali i ne morate.
Komad pite uz: Sretan Uskrs, daj mi jaje! Pita kao poklon i smiljekoje podsjeća na otok Rab u proljeće