pedagoški standard

Varaždinski gradonačelnik: Imamo slučaj da su neki stvarno 'odlijepili' od stvarnosti

06.06.2024 u 15:15

Bionic
Reading

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj nazvao je sramotnim prekršajni nalog inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih po kojem u Dječjem vrtiću Varaždin moraju smanjiti za 100 broj zdrave djece ili za 25 s posebnim potrebama

"Imamo slučaj da su neki stvarno 'odlijepili' od stvarnosti pa smo dobili prekršajni nalog jer se ne držimo državnog pedagoškog standarda. U gradskim vrtićima imamo 25 djece s posebnim potrebama, a prema državnom pedagoškom standardu ispada da bi trebalo svaku grupu gdje se nalazi takvo dijete smanjiti za četiri zdrava djeteta", kazao je Bosilj na konferenciji za novinare.

Objasnio je da bi prema tom rješenju trebalo ili smanjiti za 100 broj zdrave djece ili za 25 broj djece s posebnim potrebama.

Dodao je kako inspekcija uopće ne želi primiti na znanje da Grad Varaždin, koji je osnivač i vlasnik Dječjeg vrtića Varaždin, izdvaja 325 tisuća eura kao jedini grad u Hrvatskoj za nadstandard, za pomoćnike u vrtićima.

Nalog su dobili, kazao je gradonačelnik umjesto da ih potiču i pohvale s obzirom na to da svako dijete ima svojeg pomoćnika, a rade i na inkluziji, odnosno navikavaju djece da ima i djece s posebnim potrebama.

Najavio je da će svakako uložiti žalbu i sve 'tjerati do kraja'. "Upoznat ćemo sve medije u Hrvatskoj i pravobraniteljicu za prava djece sa ovim sramotnim prekršajnim nalogom”, rekao je Bosilj.

Bosilj je najavo novu sjednicu Gradskog vijeća, istaknuvši pritom da će biti riječi i o proračunu Grada Varaždina koji je težak oko 125 milijuna eura te da je to najveći proračun koji je Grad ikad u povijesti imao.

"U rebalansu proračuna najbitnije stavke su povećanje za dječje vrtiće Grada Varaždina i privatne vrtiće. Za to ćemo izdvojiti milijun eura više”, istaknuo je Bosilj.