strvinar i predator

Vatreni crv snimljen u Jadranu: Prelijepo izgleda, ali susret s njim može biti jako bolan

27.06.2024 u 17:59

Bionic
Reading

U podmorju otoka Mljetu zabilježena je pojava vatrenog crva (Hermodice carunculata), zavičajne vrste Jadrana, koja uslijed zagrijavanja mora uzrokovanim klimatskim promjenama, postaje sve prisutnija i u njegovom sjevernom dijelu, objavili su iz pulskog akvarija

Vatreni crv nedavno je uočen i na otoku Krku. On pripada razredu mnogočetinaša (Polychaeta) koji ima čekinje poput bodlji kaktusa koje prodiru u kožu, što uzrokuje iritaciju kože i bolan osjećaj žarenja zbog ispuštanja neurotoksina (palitoksin).

Palitoksin je jedan od najmoćnijih poznatih prirodnih toksina koji potječe iz različitih vrsta morskih organizama, uključujući koralje roda Palythoa i Zoanthus (red Zoantharia).

Vatreni crvi, poznati i pod nazivom morski crvi, su strvinari i predatori koji se hrane velikim brojem različitih živih ili uginulih vrsta, pa i koraljima. Zabilježeno je i da se hrani ribama ulovljenim u ribarske mreže.

Tijelo mu je smeđe-crvene i bijele boje, duljine 15-30 centimetara, a može narasti i do 70 centimetara. Aktivan je noću, dok se preko dana obično skriva. Obitava na kamenitim područjima do 20 metara dubine, a u toplijim morima i do 300 metara.

'U principu je to vrsta koja je uobičajena i u našem moru te nije novost. No uz veće temperature došlo je i do njihovog većeg razmnožavanja te ih je sada više. Uz to se šire prema sjevernom dijelu Jadrana', pojasnila je nešto ranije za tportal dr. sc. Mirna Batistić, ravnateljica Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Stručnjakinja je naglasila i kako nema razloga za paniku i pretjeranu zabrinutost zbog njihove povećane pojave u Jadranskom moru. Međutim, da biste izbjegli bolnu ozljedu, dobro je upoznati se s njihovim karakteristikama te mogućnostima saniranja rane.

sve osim nogometa

Učitavanje...