vremenska prognoza

Veći dio zemlje pod meteoalarmom: Bit će jako vruće, ali očekujte i grmljavinsko nevrijeme

01.07.2024 u 08:55

Bionic
Reading

Danas pretežno sunčano, poslijepodne sa zapada postupan porast naoblake. U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu mjestimice kiša i grmljavina, lokalno i izraženi pljuskovi, u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj vjerojatno je i grmljavinsko nevrijeme. Narančasti meteoalarm (opasno vrijeme) zbog grmljavinskog nevremena upaljen je za tri regije – Osječku, Zagrebačku i Riječku, dok je žuto upozorenje (potencijalno opasno vrijeme) izdano za Karlovačku i Gospiću regiju

U Dalmaciji se kiša očekuje tek u noći na utorak. Vjetar slab do umjeren jugozapadni u okretanju na prolazno jak, ponegdje i olujan sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, krajem dana će na sjevernom dijelu zapuhati bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 28 i 33 °C.

Za pet regija je pak upaljen žuti meteoalarm zbog iznimno visokih temperatura – za Osječku, Zagrebačku, Riječku, Splitsku i Dubrovačku.

Za sutra je pak narančasti meteoalarm na snazi u Dubrovačkoj regiji, gdje se očekuje grmljavinsko nevrijeme, dok će potencijalno opasno nevrijeme biti u Kninskoj, Riječkoj i Splitskoj regiji.

Sutra će biti umjereno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom i grmljavinom, osobito u Dalmaciji gdje će biti i izraženih pljuskova, vjerojatno i grmljavinskog nevremena. Poslijepodne sa sjeverozapada smanjenje naoblake. Puhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na istoku i sjeverozapadni, a na Jadranu umjerena i jaka, podno Velebita na udare olujna bura i sjeverozapadnjak. Najniža temperatura od 14 do 19, na Jadranu između 18 i 23, a najviša dnevna većinom od 23 do 28 °C, u gorju niža.

  • +11
Vrućina i turisti u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanović