Venecijanske maske - prekrasne i jezive istovremeno

Venecijanske maske - prekrasne i jezive istovremeno

04.03.2014 u 13:25

Bionic
Reading

Oduvijek sam bila veliki štovatelj venecijanskih maski, njihove povijesti i estetike. Iako ih danas ima posvuda, malo je onih ručno rađenih po staroj venecijaskoj recepturi. Ja sam ih pronašla u Poreču, a jedan primjerak danas darujemo.


Venecijanske maske poznate su još od antičkog doba, popularizirane su u doba renesanse da bi svoj vrhunac doživjele u 18 st. Venecijanski zakon dozvoljavao ih je nositi od blagdana sv. Stjepana, koji je obilježavao početak venecijanskog karnevala, do ponoći na Pepelnicu, što je označavalo kraj manifestacije.

Za vrijeme karnevala, Mlečani s se odijevali na svakojake načine, a najčešće maske i nošnje bile su: ribar, liječnik, astrolog, lovac, seljanka, pekar, mesar ili neki od likova iz Commedie dell'Arte (Arlecchino, Brighella, Colombina, Pulcinella itd.).

venecijanske maske: Sole Luna/Amelie home & fashion, pelerina, haljina (duga): H&M, haljina (kratka): TBA/ASOS, eko bunda: LEI LOU by Aleksandra Dojčinović, cipele: Jeffrey Campbell / ShoeBox


Venecijanske maske mogu biti izrađene od kože ili u originalnoj papier-mâché tehnici, no danas je većina izrađena uz primjenu gipsa i zlatnih listića, te su sve ručno oslikane i ukrašene prirodnim draguljima i perjem. Jedna takva radionica smjestila se u Poreču odakle kipar Nenad Jakovljević svoje ručno rađene ljepotice izvozi u Veneciju, ali i u druge krajeve Europe i svijeta. Sole Luna vas daruje s jednim primjerkom venecijanske maske, a objavu možete pronaći na facebook stranici ModeKomode