maduro se drži vlasti

Venezuela gori: Sve veće sumnje u izbornu prijevaru, oporba optužena za državni udar

30.07.2024 u 06:25

Bionic
Reading

Oporbeni čelnici i strani promatrači pozvali su u ponedjeljak da se objave detaljni izborni rezultati predsjedničkih izbora u Venezueli, koje su neovisni anketari ocijenili "nevjerojatnima", a osporavaju ih i brojne strane države, uključujući SAD.

Nacionalno izborno vijeće (CNE) izvijestilo je jučer nešto iza ponoći da je predsjednik Nicolas Maduro osvojio treći mandat s 51 posto glasova, bez objave detaljnih rezultata. Za poteškoće u prebrojavanju i odgodu objave rezultata okrivilo je kibernetički napad pokrenut iz Sjeverne Makedonije.

Međutim, nezavisne izlazne ankete i djelomični rezultati koje je prikupila opozicija ukazuju na pobjedu protukandidata Edmunda Gonzaleza. Oporbena čelnica Maria Corina Machado, koja je privukla podršku širom zemlje u kampanji za Gonzaleza, rekla je da je osvojio 73,2 posto glasova.

Izlazna anketa Edison Researcha, koja provodi izborna istraživanja u Sjedinjenim Državama, pokazala je da je Gonzalez osvojio 65 posto glasova, a Maduro 31 posto.

"Službeni rezultati su smiješni", izjavio je Reutersu Edisonov izvršni potpredsjednik Rob Farbman.

Maduro je prigovore oporbe i anketara okarakterizirao kao pokušaje državnog udara, dok je državni odvjetnik Tarek Saab izjavio da bi se činovi nasilja i negiranje službenih rezultata mogli smatrati zločinima "javnog poticanja".

"Zbrojevi promatrača potvrđuju točnost izlaznih anketa"

Prema zakonu, promatrači prebrojavanja glasova imaju pravo na kopiju svakog brojača glasačkog stroja.

Međutim, Machado je u ranim jutarnjim satima ponedjeljka rekla da je oporba uspjela dobiti samo oko 40 posto tih zapisnika. Neki promatrači su bili onemogućeni u praćenju brojanja, a na drugim mjestima evidencije sa zbrojem glasova nisu bile tiskane, rekla je oporbena predstavnica Delsa Solorzano kasno u nedjelju.

Promatrači iz američke neprofitne organizacije Carter Center pozvali su izborna tijela da odmah objave rezultate po biračkim mjestima. Prema Reutersovim izvorima, još je najmanje jedna skupina stranih promatrača vršila pritisak na izborno povjerenstvo da objavi te zapise.

Zbrojevi promatrača koji su mogli pratiti prebrojavanje glasova potvrdili su točnost izlaznih anketa, izjavio je Ricardo Rios, čelnik tvrtke Poder & Estrategia iz Caracasa.

"Najvažnije je da su evidencije potvrdile omjere iz izlazne ankete", rekao je.

Sumnju u rezultate, uz poziv na objavu potpunih rezultata glasovanja. izrazile su i vlasti SAD-a, Brazila i drugih zemalja.

"Upuštajući se u represiju i izbornu manipulaciju te proglašavajući pobjednika bez detaljnih rezultata glasanja za svaku biračku jedinicu, Madurovi predstavnici lišili su navodne izborne rezultate svake vjerodostojnosti", rekao je novinarima visoki dužnosnik Bidenove administracije.

  • +15
Prosvjedi u Venezueli Izvor: Profimedia / Autor: Jimmy Villalta / Zuma Press / Profimedia

Prosvjedi diljem zemlje

Nakon što je predsjednik Nicolas Maduro proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima, prosvjednici su u ponedjeljak izašli na ulice mjesta i gradova diljem Venezuele, okupljavši se i ispred ureda Nacionalnog izbornog vijeća.

Oporbeni savjetnik, jedan od šestorice koji žive u argentinskom veleposlanstvu otkako su izdani nalozi za njihovo uhićenje, rekao je na društvenim medijima da snage sigurnosti pokušavaju ući u zgradu.

"Upravo sada službenici DAET-a pokušavaju upasti u rezidenciju argentinskog veleposlanstva u Caracasu gdje se nalazi šest tražitelja azila iz kampanje Marije Corine Machado i Edmunda Gonzaleza", napisao je Pedro Urruchurtu na platformi X.