opet se zbunio

Viralni video dana: Pogledajte kako je Zelenski reagirao kad ga je Biden nazvao Putinom

12.07.2024 u 10:21

Bionic
Reading

Reakcija krajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na to što ga je predsjednik Joe Biden greškom predstavio kao Putina na summitu NATO-a u Washingtonu postala je viralna

"A sada riječ želim predati predsjedniku Ukrajine, koji ima jednako hrabrosti kao i odlučnosti, dame i gospodo, predsjedniče Putin", rekao je Biden govoreći novinarima o potpori NATO-a Ukrajini.

"Predsjednik Putin?", ispravio se Biden brzo. "Predsjedniče Zelenski... Toliko sam usredotočen na to da pobijedim Putina."

Video razmjene objavljen na X-u, nekadašnjem Twitteru, dosad je pregledan više od 17 milijuna puta.

Biden se teško zabunio u ranjivom trenutku za SAD, piše Newsweek. Naime, 81-godišnji Biden suočava se sa sve većim brojem poziva da prekine svoju predizbornu kampanju 2024. nakon njegove loše izvedbe CNN-ove debate protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 27. lipnja.

Naime, predsjednička debata pokrenula je pitanja o Bidenovu zdravlju i njegovoj sposobnosti da pobijedi na izborima 5. studenog.

Što dosad znamo?

Biden je napravio pogrešku dok su se čelnici i diplomati NATO-a okupili kako bi proslavili Ukrajinski sporazum, bilateralni sporazum koji ujedinjuje zemlje u podršci Ukrajini. Gaf je izazvao čujne uzdahe ljudi u prostoriji, a moglo se čuti kako neki viču "Zelenski!", ispravljajući američkog predsjednika.

U početku se činilo da ukrajinski predsjednik ne reagira na Bidenovu grešku. No kad je uzeo mikrofon rekao je: “Ja sam ipak bolje”. Biden je zatim odgovorio: "Puno ste bolji."

U drugoj zabuni otprilike 90 minuta kasnije, Biden je upitan je li potpredsjednica Kamala Harris kvalificirana da preuzme njegov posao ako bude potrebno. Harris je, naime, viđena kao glavna kandidatkinja da zamijeni Bidena kao predsjedničkog kandidata demokrata.

"Gledajte, ne bih izabrao potpredsjednicu Trump za potpredsjednicu da ona nije kvalificirana", odgovorio je.

Biden ne odustaje od kandidature

Više od desetak demokrata u Predstavničkom domu i Senatu do sada je pozvalo Bidena da odustane od predsjedničke utrke. Četiri demokratska izvora izjavila su za CBS News da očekuju da će još deseci zatražiti od Bidena da prekine svoj ponovni izbor u sljedećih 48 sati.

Biden je rekao novinarima u četvrtak da neće odustati od predsjedničkih izbora 2024. osim ako podaci ankete ne pokažu da nema šanse da pobijedi.