POZITIVNO MIŠLJENJE

Vlada nema primjedbi na rad HBOR-a

15.05.2014 u 15:12

Bionic
Reading

Vlada je danas dala pozitivno mišljenje na godišnje financijsko izvješće Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za 2013. godinu

Ministar financija Boris Lalovac kaže kako je HBOR lani ostvario dobit od 189,3 milijuna kuna, uz konsolidirane prihode od 989 milijuna kuna i rashode od 800 milijuna kuna.

Imovina HBOR-a vrijedna je 26,1 milijardu kuna ili dva posto više nego 2012. godine.

HBOR je lani odobrio 1.256 kredita u ukupnom iznosu 7,8 milijardi kuna, a Lalovac dobrim ocjenjuje što je za investicije odobreno 64 posto više kredita nego pretprošle godine

Lani je, podsjeća Lalovac, uplaćeno 600 milijuna kuna u temeljni kapital HBOR-a tako da je on sada 6,1 milijardu kuna. Ove godine u temeljni kapital treba uplatiti 500 milijuna kuna, a sljedeće 300 milijuna kuna.

Tako će Vlada u svom mandatu uplatiti u kapital HBOR-a dvije milijarde kuna, što je više nego u prethodna dva mandata bivših vlada, kaže Lalovac.

Ocjenjuje da je to snažna podrška gospodarstvu u doba krize.

Vlada je dala pozitivno mišljenje i na poslovanje Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG Invest) za prošlu godinu.

Ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras kaže da je u dvije godine broj jamstava učetverostručen te je lani izdano 410 jamstava čime se pomoglo više od milijardu kuna investicija u malo i srednje poduzetništvo.

Zahvaljujući tim investicijama otvoreno je 2.200 novih radnih mjesta, kaže Maras. Dodaje da je to državu, po aktiviranim jamstvima, koštalo 22,9 milijuna kuna.