Svaki treći školarac je pretio, 80 posto djece ne jede povrće, više od polovice ih ne pojede ni jednu voćku tjedno. Nutricionisti kažu kako je problem i u onome što djeca jedu kod kuće te kakve navike stvaraju
Na jednom meniju kojega učenici dobiju u školi nalazi se hot dog za doručak, povrtna juha, piletina i povrće za ručak te burek od sira za užinu. Ukupno 20 deka svakog od tih jela iznosi oko 2400 kalorija, a preporučeni dnevni unos za dijete od prvog do trećeg razreda osnovne škole je oko 1855 kalorija, donosi RTL.
'Takve stvari kad vidimo na meniju postavlja se pitanje jesu li potrebne i nužne u dječjem jelovniku u školskom periodu obzirom da djeca danas sve više stoje u školama, od jutra do popodne. Tu bi onda ti meniji trebali biti izbalansirani', ističe magistrica nutricionizma Karmen Matković.
Meniji u školama su neujednačeni jer o njima odlučuju gradovi i županije, a pri tome moraju slijediti smjernice Ministarstva zdravstva. U Ministarstvu poljoprivrede, pak, sedam godina provode nacionalni Vladin projekt Školska shema.
'Školska shema se provodi od 2013. godine u školama pri čemu se djeci jedanput tjedno dijeli mlijeko i mliječni proizvodi, odnosno voće i povrće. U njoj sudjeluje 350 tisuća učenika, 900 škola i 83 dobavljača', poručuje ministrica poljoprivrede Marija Vučković te dodaje kako mlijeka, mliječnih proizvoda. voća i povrća imamo dovoljno za svu školsku djecu.
Nutricionistica Diana Glkuhak Spajić sastavila je zdrave menije svim učenicima u Sisku.
'Moram reći da je bio izazov uvesti ovakve jelovnike onako odjednom u škole. Mlađa djeca, od prvog do četvrtog su puno bolje prihvatili jelovnike nego oni stariji', govori.