SERGEJ LAVROV

'Vojna operacija na istoku vodi Ukrajinu u katastrofu'

02.05.2014 u 15:21

Bionic
Reading

Rusija je u petak kazala da je ogorčena zbog pokretanja vojne operacije protiv proruskih pobunjenika u njihovom uporištu u Slavjansku, ocjenivši da to vodi Ukrajinu prema katastrofi.

'Posezanje za vojskom protiv svog vlastitog naroda je zločin koji vodi Ukrajinu prema katastrofi', kazalo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. 'Rusija je ogorčena nakon pokretanja operacije u Slavjansku u kojoj sudjeluju teroristi Desnog sektora i druge ukrajinske ultranacionalističke organizacije', dodaje ministarstvo, te naglašava da su među napadačima i osobe koje govore engleski.

'Poznata je stvar da tzv. 'privatne vojne organizacije' ne rade u inozemstvu ako nemaju zeleno svjetlo američkog State Departmenta', dodaje se u priopćenju.

Situacija u Slavjansku i dalje je napeta, nakon što su vlasti u Kijevu u petak rano ujutro pokrenule operaciju preuzimanja kontrole nad gradom. Sukobi su se vodili u predgrađima Slavjanska, a navodno ima ranjenih. Ruski separartisti srušili su najmanje dva helikoptera, a ruski mediji javljaju da su srušene tri letjelice ukrajinskih snaga i da je jedan ozlijeđeni pilot helikoptera zarobljen.

Po ranijim izvješćima ruskih medija, grad i njegovih stotinu tisuća stanovnika opkolile su teško naoružane snage službenoga Kijeva. Europska unija u petak je pozvala proruske snage da napuste zauzete zgrade na istoku Ukrajine te izjavila da sa zabrinutošću gleda na razvoj događaja u toj emlji.