... kao lagana večerica uz vino. Bez gitara :). Kontinentalno a opet morski. Lijepo vrijeme zove na svježe školjke i ćakule uz iste
Pripremila sam večericu dobrodošlice prijateljici koja se doselila u moj kvart. Obje smo obožavateljice sviju školjaka!
Smucajući se po ribarnici naletjela sam na žive vongole! Svježe k'o jutarnja rosa :).
Kupila, pohranila u fridžu, nabavila vino i čekala pravi trenutak
Naime školjke je dosta rizično pripremati s nekim vremenskim razmakom, jer postoji opasnost da se pootvaraju. Valja ih držati u hladnjaku i ne dirati do trenutka kad ćete ih ubacit' u velik' lonac i začinit' raznoraznim, uglavnom svježim sastojcima.
za 1 kg školjak na azijski
1 kg svježih vongola
stručak mladog češnjaka
stručak svježeg korijandera
1/2 l bijelog vina
sok 2 limete
malo cayenne-a ili chillija - po želji
maslac
maslinovo ulje
U veliki lonac ubacite komad maslaca i dodajte mu nasjeckani mladi češnjak. Pustite da se zastakli, češnjak, i prelijte ga maslinovim uljem.
Dodajte školjke i pustite da se prokrčkaju. Ulijte bijelo vino, sok limete, poklopite i tu i tamo protresite lonac.
Povremeno dodajte maslinovo ulje i svako malo - protresite lonac.
Na kraju ubacite svježi korijander, prstohvat neke ljutine, još jednom promiješajte, poklopite, protresite - lonac i, voila!
Školjke su gotove!
Servirajte s ohlađenim bijelim vinom ili nekim dobrim Cabernet Sauvignonom te hrskavim kruhom koji je dovoljno hrskav, za grickanje, a opet dovoljno mekan za toćanje!
I obje obožavamo ovu stvar ;)