SUTRA DAN D

Vrije u utrci za šefa splitskog SDP-a: Koturu izvukli lanjsku aferu

01.12.2017 u 18:52

Bionic
Reading

Splitski SDP u subotu će napokon dobiti svog novog predsjednika mjesecima nakon što je Davor Bernardić raspustio stranačko vodstvo u ovom gradu. U drugi krug ulaze donedavni potpredsjednik Goran Kotur i odvjetnik Ivan Čizmić, koji figurira kao Bernardićev favorit

U prvom krugu Kotur ga je potukao s golemom razlikom (190 naprema 93 glasa) i nedostajalo mu je tek osam glasova kako bi već tada zaključio priču. Čizmiću ostaje teoretska nada da će ove subote za njega glasovati baš svi pobornici dvaju preostalih kandidata, Stivena Vladislavića i Zorana Barca.

Splitski SDP svojedobno je predstavljao jednu od najsnažnijih stranačkih organizacija u zemlji, potkraj devedesetih i početkom dvijetisućitih čak je u koaliciji s HSLS-om obnašao vlast u ovom gradu, a 2009. godine njegov Ivo Baldasar pobjeđuje na izborima za gradonačelnika. Unatoč tome, trzavice u ogranku traju već cijelo jedno desetljeće, otkako je za šefa stranke izabran Marin Jurjević mimo volje Zorana Milanovića i njegovog kandidata Ranka Ostojića, kojega su njegovi vlastiti stranački kolege minirali kada se kandidirao za gradonačelnika nasuprot Željku Kerumu.

Tek na koncu Baldasarova mandata Milanović je raspustio kompletno vodstvo i članstvo SDP-a u Splitu, nakon čega je izabran njemu bliski Darko Parić, no slučaj je htio da za novog šefa stranke uskoro bude izabran Davor Bernardić - pa se i on odlučio za raspuštanje i postavljanje svog povjerenika Zvane Brumnića.

Afera iz naftalina 

Sam splitski ogranak u međuvremenu je do kraja kadrovski devastiran, broj članova spao je s tisuću na oko pet stotina, a tek tristotinjak njih sudjeluje u najvažnijem dijelu procesa, izboru vodstva.

Dva dana uoči drugog kruga izbora u medije je plasirana godinu dana stara priča po kojoj je Goran Kotur jednom prilikom navodno fizički nasrnuo na stranačku kolegicu iz Vrgorca Katju Glamuzinu te joj prijetio da će ju 'poslati na Lovrinac' (splitsko groblje, op.a.). Tportal je još u to doba kontaktirao sa svim akterima, no nitko od njih nije bio raspoložen za razgovor na ovu temu, tek je tadašnja splitska dogradonačelnica Aida Batarelo potvrdila da je pokrenula raspravu o navodnom incidentu.

'Stavila sam na dnevni red pitanje nasrtaja na stranačku kolegicu, s obzirom na to da sam detaljne informacije o tome dobila od same oštećenice. Premda su obje strane to zanijekale, istu temu namjeravam pokrenuti i na predsjedništvu Foruma žena SDP-a, pogotovo jer imam informacije da je slične incidente kolega Kotur imao s kolegicama iz Solina i Dugopolja', kazala nam je tada Aida Batarelo.

Danas, gotovo godinu dana kasnije, o incidentu koji policiji nije ni prijavljen naveliko se raspravlja na društvenim mrežama, pa se oglasio i Kotur. Tvrdi da se radi o prljavim metodama i lažima zbog kojih namjerava pokrenuti sudske tužbe.

Kotur: Sve je čista laž

'Nevjerojatno mi je koliko su ljudi spremni ići i bez ikakvog uporišta u stvarnosti govoriti laži o svojim stranačkim kolegama. I sve zbog izbora za predsjednika. Ovo je sve čista laž i prljava kampanja protiv mene. U životu nisam nikad ni na koga dignuo ruku ili na bilo koji način nekoga napao ili prijetio, a to se odnosi i na gospođu Glamuzinu i situaciju koju mi sada žele podmetnuti', kazao je Kotur.

  • +10
Forum mladih SDP-a za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Forum žena splitskog SDP-a pak općenito je poručio da ima nultu toleranciju na nasilje bilo kojeg oblika i pozvao na 'otvoreni razgovor svih sudionika oko ove teme'.

Novoizabrano vodstvo splitskog ogranka, odnosno članovi Predsjedništva i Gradskog odbora, također se oglasilo i poručilo da se nad Koturom 'sustavno provodi linč' te se suprotstavilo 'prljavim lažima i pokušajima diskreditacije malicioznih pojedinaca'.